ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye'deki orman yangınları, NASA tarafından görüntülendi

Türkiye'deki orman yangınları, NASA tarafından görüntülendi
YAYINLAMA: 30 Temmuz 2021 / 15.46
GÜNCELLEME: 30 Temmuz 2021 / 15.46
Antalya, Muğla, Adana, Mersin, Kilis başta olmak üzere iki gündür süren orman yangınları NASA’nın “FIRMS” adını verdiği Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi sistemine de yansıdı.

Haritaya yaklaştırıp bakıldığında durumun ciddiyeti daha iyi anlaşılıyor.

21 ilde çıkan 63 yangının 43'ü kontrol altına alındı

Adana, Osmaniye, Antalya, Mersin, Muğla ve Kayseri olmak üzere 6 ilde 20 noktada yangınlara müdahale henüz sürüyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 28 ve 29 Temmuz'da 21 ilde çıkan 63 yangından 43'ünün kontrol altına alındığını, devam eden 20 yangına ise müdahalenin sürdüğünü açıkladı.

Twitter hesabından yangınların devam ettiği bölgelere ilişkin ayrıntıları paylaşan Pakdemirli, "Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız, cansiperane, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yangınlara müdahalede kullanılan araç ve personel sayıları ile evsiz kalan yurttaşlara sunulan hizmetlere ilişkin bilgileri açıkladı.

İl il yangınlar

Pakdemirli’nin paylaştığı tabloya göre, devam eden yangınlara ilişkin ayrıntılar şöyle:

Adana: 20 noktada çıkan yangınlardan 6’sı devam ediyor.

Osmaniye: 4 noktada çıkan yangınlardan 2’si devam ediyor.

Antalya: 10 noktada çıkan yangınlardan 4’ü devam ediyor.

Mersin: 7 noktada çıkan yangınlardan 4’ü devam ediyor.

Muğla: 4 noktada çıkan yangınlardan 3’ü devam ediyor.

Kayseri: Yahyalı bölgesinde çıkan yangın devam ediyor.

Kontrol altına alınan yangınların yaşandığı iller:

Manisa, Soma

Kütahya, Emet

Balıkesir merkez

Kilis merkez

Maraş merkez

Kocaeli merkez ve Derince’deki 2 ayrı yangın

Kastamonu, Taşköprü’deki 2 ayrı yangın

Sakarya

İstanbul

Hatay, İskenderun

Bursa, Keleş

İzmir, Ödemiş

Diyarbakır, Dicle

Karaman merkez

Antalya'da iki yeni yangın

Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçelerinde 2 gündür devam eden yangınların ardından dün akşam saatlerinde Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde de orman yangınları başladı.

Alanya'da Konaklı bölgesi Yeniköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın kısmen kontrol altına alınabildi.

Gazipaşa'da, Küçüklü ve İnceiz Mahallesi'ndeki ormanlık alanda da henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın geniş bir alana yayıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için karadan müdahale ediyor.

Altun'dan yangınlara müdahale paylaşımı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da orman yangınlarına müdahalede kullanılan araç ve personel sayılarını paylaştı.

Buna göre, orman yangınlarına müdahalede üç uçak, dokuz İHA, bir JCB, 38 helikopter, 620 arazöz, 63 su ikmal aracı, 39 su tankeri, 54 iş makinası, iki TOMA, dokuz tır, 184 arazi aracı, 45 itfaiye aracı, 21 araç, iki ekskavatör, 46 ambulans, 13 UMKE aracı, dört mobil komuta aracı, 4 bin personel ve 187 sağlık personeli yer aldı.

Vatandaşların beslenme ve barınmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde bir sahra mutfak kiti, beş ikram aracı, üç KYK yurdu ve dört Milli Eğitim Bakanlığı pansiyonu vatandaşların hizmetine sunuldu. Ayrıca 20 bin 400 öğün yemek dağıtıldı.

RTÜK’ten uyarı geldi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayınlarda, orman yangınlarına dair resmi yetkililer dışındaki açıklamalara ve kulaktan dolma bilgilere riayet edilmemesi gerektiğini belirterek aksi durumlar için yaptırım uygulanacağını yazılı bir açıklama ile duyurdu:

"Bilhassa çocukların ekran başında olabileceği saatlerde korku ve endişe uyandırıcı görüntülerin servis edilmemesi son derece önemlidir. Yayınlarda, orman yangınlarına dair resmi yetkililer dışındaki açıklamalara ve kulaktan dolma bilgilere riayet edilmemesi, özellikle sosyal medya üzerinden korku ve panik oluşturabilecek asılsız haberlere yer verilmemesi sağlıklı bilgi akışı açısından kaçınılmazdır.

"Bu minvalde yayıncı kuruluşlarımızdan bu ve bunun gibi afet durumlarında özel itina beklediğimizin altını çizerek, aksi durumun çeşitli yaptırımları doğuracağını hatırlatırız."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *