ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’de sağlık okuryazarlığı bilincinin oluşturulması gerek

Türkiye’de sağlık okuryazarlığı bilincinin oluşturulması gerek
YAYINLAMA: 11 Eylül 2020 / 21.00
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2020 / 21.20
Başkan Tarla, “Meslek odalarının sürece dahil edilmesi gerekiyor. Şu ana kadar bizi Pandemi Kurulu’nda davet etmediler. Sunduğumuz önerilerin karşılık bulması önemli. Her zaman eleştiren bir kurum olmaktan mutlu değiliz” dedi

Kış ayında Koronavirüs vakalarında artış yaşanacağı uyarısında bulunan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ayşegül Ateş Tarla, çoğu iş yerinin Pandemi kurallarına uymadığının tespitini yaptı. “Sağlık çalışanları arasındaki istifalar ve emekliye ayrılanların sayıları artmaya başladı. Hasta yoğunluğu çok fazla arttı, ek ödemeler sıkıntılı. O nedenle sağlıkçılar geleceğe umutla bakamıyor” dedi.

Türkiye’de sağlık okur yazarlığı bilincinin oluşturulması gerekiyor

Her bölgenin kendisine göre dinamikleri bulunduğunu ve her bölgenin kendisine göre normalleşmesi gerektiğini anlatan Tarla, “İstanbul’da vaka sayıları azalırken, Doğu’daki illerde artmaya başlamıştı. Ancak ülke genelindeki tüm şehirler aynı anda normalleştiğinden virüsü kontrol altına alamadan yükselmeye devam etti ve hastanelerin COVİD-19 için ayrılan servisleri ve yoğun bakımları doldu. Ayrıca vatandaşın kurallara uyması çok önemli. Fakat Türkiye’de sağlık okur yazarlığı bilincinin oluşturulması gerekiyor. Çünkü bu sorunu bir veya iki ay içerisinde çözemeyiz” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte gizlilik değil şeffaflık olsun istiyoruz

Vaka sayısı artışının 1 Haziran normalleşme süreci olduğunu vurgulayan Başkan Tarla, “Verileri sadece Sağlık Bakanlığı açıklıyor, yerelde hiçbir kurum bu konuda açıklama yapmıyor. Bu verileri İl Sağlık Müdürlüğü açıklasın ve tüm sorulara cevaplasın. Hem birinci hem ikinci hem de üçüncü basamak hekimlerin COVİD-19 bakımından bilgilendirilmeleri gerekiyor. Bu süreçte gizlilik değil, şeffaflık olsun istiyoruz. Çünkü hekimler konulara hâkim olduğunda virüs ile mücadele daha etkin olur” şeklinde açıklamada bulundu.

Meslek odaları sürece dahil edilmeli

Başkan Tarla, “Meslek odalarının sürece dahil edilmesi gerekiyor. Şu ana kadar bizi Pandemi Kurulu’nda davet etmediler. Sunduğumuz önerilerin karşılık bulması önemli. Her zaman eleştiren bir kurum olmaktan mutlu değiliz. İl Hıfzıssıhha Kurulu kararları genelge kararları oluyor. Bu kararlardan hiçbir bilgimiz yok. Dolayısıyla toplantıya katılmadığımızda alınan kararlara imza atmıyoruz” diye açıklamada bulundu.

Sağlık çalışanları 5 aydan beri çok ciddi olarak yoruldular, umutsuz ve tükendiler

Vaka sayılarını artmasını engellemek için yeni bir düzenleme yapılması ve hayata geçirilmesi gerektiğini yoksa artışın kontrol altına alınamayacağına dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ayşegül Ateş Tarla, konuşmasına şöyle devam etti: “Vakamız Mart, Nisan ve Mayıs aylarına göre çok yüksek. O zamanda hastanelerin doluluk oranı yüzde 30 civarındaydı. Ancak şu anda kamu hastanelerinde ki yoğun bakımları dolu. Sürecin şeffaf ve bilimsel veriler ışığında hareket edilmesinden yanayız. Yetkililerin sağlıkçıların sesini duymaları gerekiyor. Çünkü 5 aydan beri çok ciddi olarak yoruldular, umutsuz ve tükendiler.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *