ANASAYFA arrow right Yaşam

Türkiye’de her iki çocuktan biri, yoksulluk riski altında! 

Türkiye’de her iki çocuktan biri, yoksulluk riski altında! 
YAYINLAMA: 13 Haziran 2021 / 19.02
GÜNCELLEME: 13 Haziran 2021 / 19.02
Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü açıklamasında, “Kayıt dışı çalışma oranı çocuk işçiliğinde çok yüksek. Gerçek rakamların açıklanan resmi rakamların çok çok üstünde olduğunu düşünüyoruz” dedi

Türkiye’de her iki çocuktan birinin yoksulluk riski altında olduğunu söyleyen Göçmen, “Dünyada genelinde 160 milyon çocuk işçi bulunmaktadır. Her iki çocuk işçiden birisi tehlikeli işlerde çalışıyor. Ülkemizde 2012 yılında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk işçi sayısı 34 iken bu rakam 2020 yılında 68’e yükseldi” dedi. 

Çocuk işçiliği ile yeterli mücadele yapılmıyor 

Çocuk işçi sayısının gün geçtikçe arttığını kaydeden Göçmen, “Son bir yıl içerisinde dünya genelinde çocuk işçi sayısı 8 milyon artarken, ülkemizde ise bu rakam daha fazladır. Denetimlerin yetersizliği, pandemiyi bahane edenlerin işçiyi istediği sistemde çalıştırması ve ekonomik nedenler çocuk işçiliğini yükseltiyor. Dolayısıyla bu sorunu önlemek için de yeterli mücadele yapılmadığını ve radikal kararlar alınmadığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Çocuklar kayıt dışı çalışıyor ve ucuz iş gücü olarak görülüyor 

Göçmen, çocuk işçiliğini önlemenin yolunun denetimden ve yaptırım uygulamadan geçtiği tespitini yaparken, “Şu anda ne denetim var ne de bu çocukları çalıştıranlara karşı ağır yaptırım uygulanıyor. Kayıt dışı çalışma oranı çocuk işçiliğinde çok yüksek. Gerçek rakamların açıklanan resmi rakamların çok çok üstünde olduğunu düşünüyoruz. Ekonomik koşullar çocuklara çalışmaya sevk ediyor. 18-30 yaş arasındaki işsizlik rakamları artarken aynı zamanda çocuk işçiliği de buna paralel olarak yükselmektedir. Demek ki çocuklar kayıt dışı çalışıyor ve ucuz iş gücü olarak görülüyor” açıklamasını yaptı. 

Çocukların daha çok triko, hizmet ve yeme-içme sektörü gibi sektörlerde çalıştığını vurgulayan Genel İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkiye’de çocuk işçiliğinin sona ermesi için; çocukların temel sağlık, eğitim, gelişim ve barınma ihtiyaçları kamusal olarak karşılanmalı. Sosyal politikalar kapsamında tüm çalışanların gelir dağılımı, istihdamı, ücretleri, salgın koşullarındaki iş ve gelir kayıpları da dikkate alınarak insan onuruna yaraşır bir geçim ücreti sağlanmalı. Sosyal güvenlik gibi sosyal ve ekonomik alanlarda iyileştirmeler yapılmalı, ailelerin çocuk koruma, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim olanakları artırılmalı ve çocuk yoksulluğuna karşı önlemler alınmalı.”  

Ekonomide ciddi bir politika uygulanması gerekiyor 

Ülke ekonomisine değinen Başkan Göçmen, ülke ekonomisinin çok kötü olduğunu sözlerine ekledi. “Hangi açıdan bakılırsa bakılsın ekonomi her geçen gün kötüye gidiyor. Artık ülkemize yatırımcının gelmemesi, dövizin yükselmesi gelecek adına endişe verici bir durumdur. Bu konuda ciddi bir politika uygulanması lazım. Çünkü bir politika belirlemeden devam edilirse ilerleyen zamanlarda daha büyük sıkıntılar yaşayacağız” diye konuştu. Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *