ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’de demir yolu ulaşımı geri plana itildi 

Türkiye’de demir yolu ulaşımı geri plana itildi 
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 17.11
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 17.11

Kent Kurultayı’nda sorunlar masaya yatırılıyor

Kent Kurultayı’nın ilk gününde ulaşım sorunu üzerinde duruldu ve sorunun, demiryolları ağına önem verilmemesinden kaynaklandığı vurgulanırken, kentsel yerleşme politikalarının ülkeye yakışmadığı, yerel yönetimlerin kaynak sıkıntısı çektiği ve kentsel hizmetlerin yeterli olmadığı ifade edildi…

Kent Kurultayı’nın 3’ncüsü başladı. Gaziantep, Ankara, Adana, Hatay ve Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odaları tarafından hazırlanan Kent Kurultayı’na 23 uzman konuşmacı katılıyor. Kentsel Bölgesel altyapı-ulaşım konusunda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, Türkiye’de 40-50 yıldan bu yana uygulanan hatalı politikalar yüzünden önemli sıkıntılar yaşandığını belirtti. Devletin ulaştırma politikasının demiryollarını dışarda bıraktığını söyleyen Gedizoğlu, “Türkiye genelinde 30-40 bin tonlu herhangi bir şeyi toplu halde taşıma şansı yok, çünkü demiryolları kullanılmıyor” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda. düzenlenen Kent Kurultayı üç gün sürecek. ‘Kentsel bölgesel altyapı-ulaşım’ konusunda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Prof. Dr. Ergün Gedizlioğlu, büyük tonajlı toplu taşımaların halen ülkemizde yapılamadığını ifade ederek, bunun demiryolu ile ulaşımın geri plana itilme' sinden kaynaklandığını açıkladı. Türkiye’de en uzun taşımacılığın deniz, ondan sonra demiryolu olduğunu belirten Prof. Dr. Gedizlioğlu, büyük kentlerdeki trafik sıkışıklığının bir önemli nedeninin de insan taşımacılığındaki altyapı eksikliği olduğunu, ancak bu altyapı eksikliğinin küçük girişimcilere iş sahası yaratmak pahasına heba edildiğini söyledi. Gedizlioğlu, karayollarının yetersizliğine yönelik bir soru üzerine, “Türkiye’deki otoyolların uzunluğu 2 bin kilometre. Buna rağmen kullanılan alan 200 kilometre, geriye kalan kısmı halen atıl vaziyette boş duruyor. Bu da yapılan yatırımların ne kadar plansız, programsız ve hesapsız olduğunu gösteriyor” dedi.

Toplantıda konuşan Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, ülkemizde yıllardır yaşanılan yerleşme politikasının ülkeye yakışır bir politika olmadığını ifade ederek, “Türkiye’nin kentleşme politikası anlayışları ve imar afları sonucu içinden çıkılamaz bir duruma geldi. Köyden kente göçler sonucu çarpık ve kaçak yapılaşma gerçekleşmekte. Altyapı sorunları oluşmakta. Kentin tarihsel dokuları bozulmakta” dedi.

Ankara İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Selman Pakoğlu, 3’ncüsü yapılan kent kurultayının Güney ve Güneydoğu illerinde gerçekleştiğini ve bölgenin sorunlarını ortadan kaldırma amacını taşıdığını bildirdi. Gaziantep’in son yıllarda, özellikle sanayi alanında önemli atılımlar gerçekleştiren bir şehir olduğunu hatırlatan Pakoğlu, “Kentlerin iki ana öğesi var. Bunlardan biri insan, diğeri ise yerel yönetimler. İnsanların belli temel ihtiyaçları var. Bu temel ihtiyaçlar öncelikle barınmak, giyinmek ve karın doyurmak. Ama insanlarımız artık başka şeyler de istiyor. Eğitim, sağlık, iyi bir çevre, iyi bir sosyal yaşam. Bunları yerine getirmesi gereken birimler ise yerel yönetimler. Ama yerel yönetimlerimizin içinde bulunduğu durum belli, şu an hiç borcu olmayan bir yerel yönetimimiz yok. Yerel yönetimleri zor durumdan kurtarmak için yeni yasalara ihtiyaç var. Bu konuda hükümete büyük görev düşüyor” şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Tayfun Çınar, kentsel ekonomik gelişme açısından yerel yönetimlerin finansmanı konusunu Avrupa ülkelerinden örnekler vererek açıkladı. Batıdaki kentlerin genelde düzenli olduğunu ifade eden Çınar, “Kentlerde yoksulluk had safhada. Kentsel hizmetler yeterli değil ve çoğu özel sektörler kanalıyla verilmeye çalışılıyor. Bazen bu kentlerde bir yangın çıktığı zaman söndürülmesi çok güç oluyor. Bu da belli bir yapılanmanın olmadığını gösteriyor. Planlı kentleşme sürecinin 1800’lü yıllarda ortaya çıktığını görüyoruz. Şu anda İskandinav ülkeleri dediğimiz Fransa, Almanya, İngiltere gibi ülkelerde kaynaklar toplanıp bir şekilde, rasyonel ölçüde politik seçmeciliğe dayalı olarak yerel yönetimlere de pay edilmektedir. Bu da yerel yönetimlerde büyük bir rahatlık yaratma da ve hizmet akışını sağlamaktadır” dedi.

Kent Kurultayı’nın bugünkü oturumunda ise Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürü İsmail Kök-bulut, Çevre Bakanlığından Mürüvet Dindar, Çevre Mühendisleri - Odası’ndan Yunus Arıkan ‘Sınır Aşan Sular’ konusunda, Tekirdağ eski Milletvekili Güneş Gürseler ile Hacettepe Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ihsan Bağış. ‘Örgütlülük Doğal Afet ve Risk Yönetimi’ konusunda ODTÜ’de Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, Bayındırlık Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu’ndan Oktay Ergünay, Sayıştay Başkanlığından Emre Akdağ. ‘Bölgesel Ekonomi ve Kentleşme’ konusunda A.Ü. SBF’den Prof. Dr. Cevat Geray, Gazi Üniversitesi Prof. Dr. Yılmaz Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, Eski Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Başkanı Murat Karayalçın görüş belirtecek.

Kurultayın yarınki son oturumunda ise ‘Kentsel Ekonomik Gelişme Açısından Yerel Yönetimlerin Finansmanı’, ‘Gaziantep Kent Kimliğini Etkileyen Önemli Etkenler’, Kentsel Bölgesel Alt Yapı-Ulaşım ve Gaziantep Yöresinin kültürü konularında uzmanlar görüşlerini belirttikten sonra tartışma ortamı yaratılacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *