ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye’de ciddi bir kalite sorunu var 

Türkiye’de ciddi bir kalite sorunu var 
YAYINLAMA: 09 Mart 2021 / 13.18
GÜNCELLEME: 09 Mart 2021 / 13.18

Türkiye’nin 70 yıldan bu yana hep geçiş dönemi yaşadığı ve sorunların aktarıldığını vurgulayan sivil toplum örgütü temsilcileri, yasaların güncelleştirilmediğinden ve taşların yerine oturtulamadığından yakındı. Ülkede yolsuzluk, vurgun, talan, adam kayırmanın arkasının gelmediği, başta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında da gerekli iyileştirmeler yapılamadığı için bugünkü sıkıntılı ortamlara gelindiği kaydedildi.

Türkiye’nin zaman fakiri bir ülke olmasına rağmen zamanın çok hoyratça kullanıldığını, konusuna hakim insanların görevde olmadığını ifade eden Kalite Derneği Başkanı Ali Peri, “Soran, sorgulayan bir sistem yok. Beyin göçü yaşanıyor, engel olan yok. Yüksekokul mezunları boşta geziyor. Bürokratik yapı çok hantal. Bürokraside çok düzensiz bir çalışma sistemi var. Personel dağılımı çok düzensiz” dedi.

Seçim ve Siyasi Partiler Yasası değiştirilmeden erken seçime gitme gibi bir yanlış yapılmaması gerektiğini söyleyen Peri, 70 yıldır süren yanlışın tekrar edilmemesini ve yasalar değiştirildikten sonra seçime gidilmesinin şart olduğunu vurguladı. Türkiye’de her atanda kalite sorunu yaşandığını hatırlatan Peri, Bakanların siyaset dışından, konusunda uzman insanlardan seçilmesi ve başkanlık sistemine geçilmesi gerektiğini savundu. Ekonominin düzelmediğini ve siyasete kalite gelmediğini belirten Peri, “Yolsuzluk, vurgun, adam kayırma had safhada. Olumsuzluklara adı karışanlardan ciddi şekilde hesap sorulmadı. Sorgulama sistemi çalışmıyor” dedi.

Yasalar değiştirilmeden yapılacak seçimin boşuna masraf yapmaktan öte gitmeyeceğini söylerken, “Yasatan değiştirmeden seçim yapacaklarına, listeyi belirlesinler ve Ankara’ya davet etsinler” diye konuştu.

Yasalar değiştirilmeden yapılacak seçimin boşuna masraf yapmaktan öte gitmeyeceğini söylerken, “Yasaları değiştirmeden seçim yapacaklarına, listeyi belirlesinler ve Ankara’ya davet etsinler. Zaten bugüne kadar seçim yaptılar da ne değişti? Meclise başkaları mı gitti? Nitelikli, konusunda uzman, üretken insanlar mı seçildi? Hayır. Kendi alanında başarısız olan ve siyaseti ekmek kapısı olarak görenler çoğunlukta. Böyle insanlardan hizmet beklemek hata olur. Ayrıca Türkiye’de başkanlık sistemine geçilmeli.

Bakanlar parlamento dışından, konusunda uzman insanlardan olmalı. Başkanlık sistemine geçildiğinde milletvekili liderinin kapı kulu olmaz. Mesleğinde başarılı insanların önü açılmalı. Kaliteli, bilgi birikimi olan insanlar parlamentoya girer. Başarısız, siyaseti ekmek teknesi olarak gören insanların parlamentoda yeri olmamalı” dedi.

Türkiye'de çarpık uygulamaların arkası gelmediğini söyleyen Ali Peri örneğin ehliyet almak, devlet memuru olmak için sağlık raporu istendiği hatta 65 yaşından sonra emeklilik sürecinin yasal olarak başladığını ancak ülke yönetimine talip olan milletvekillerinin bu durumda muaf tutulması gülünç, aynı zamanda üzücü olduğunu vurguladı. Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları değiştirildikten sonra sağlık, eğitim, enerji, çevre, sanayi ve imar alanlarında tutarlı ülke çıkarlarına uygun çağdaş politikalar belirlenerek uygulamaya konulması gerektiğini hatırlatan Peri, bunlarında siyasi malzeme yapılmaması içinde gerekli önlemlerin akmasının şart olduğunu vurguladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *