ANASAYFA arrow right Yaşam

Türkiye’de aşırı hava olayları 2022’de rekor kırdı

Türkiye’de aşırı hava olayları 2022’de rekor kırdı
YAYINLAMA: 16 Mart 2023 / 19.20
GÜNCELLEME: 16 Mart 2023 / 19.20
2022 yılında Türkiye’de yaşanan aşırı hava olaylarının sayısı 1030 oldu ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Urfa’da can kayıplarına ve maddi hasara yol açan şiddetli yağışlar, geçen yıl yaşanan aşırı hava olaylarının üçte birinden de sorumluydu.

Son 20 yılda Türkiye'de aşırı hava olaylarının sayısı ve şiddeti, iklim krizinin etkisiyle giderek artıyor.

Türkiye'de yaşanan aşırı hava olaylarının sayısı 2022 yılında 1030'a yükseldi ve bu yıl, tüm zamanların en çok aşırı hava olayı görülen yılı oldu.

Aşırı hava olaylarının sayısı bir önceki yıl (2021) 1024, 2020'de ise 984'tü.

Ekstrem hava olayları veya aşırı hava olayları, beklenmedik, olağandışı, iklimsel ve mevsimsel olmayan şiddetli hava koşullarının yaşanmasıdır.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) verilerine göre 2022 yılında aşırı hava olaylarının üçte birini (yüzde 33,6) şiddetli yağış ve seller oluştururken, yağışları fırtına ve dolu olayları izledi.

Altyapı sorunu

Ekosfer Derneği Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz, iklim krizi nedeniyle daha sık karşılaşılan aşırı hava olaylarının, altyapı ve alınan önlemlerin yetersizliği nedeniyle kentlerde daha büyük felaketlere yol açtığını belirtti.

Gürbüz, aşırı hava olayları sonucundaki can kayıplarına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Önceki gün Şanlıurfa'da afete dönüşen şiddetli yağışlar, kentlerin yetersiz altyapısı nedeniyle daha büyük felaketlere neden oluyor. İklim krizini durdurmak için yeterli çabayı sarf etmediğimiz gibi, kentlerimizi daha dirençli hale getirecek adımları da atmıyoruz. Bu hataların bedelini de ne yazık ki can ve mal kayıplarıyla ödüyoruz."

Daha fazla felaket

Her 100 aşırı hava olayından 18'inin dolu şeklinde olmasının özellikle tarımla uğraşanlar için büyük bir sorun olduğunu belirten Gürbüz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İklim krizini durdurmak için atılması gereken ilk adım kömürlü termik santralları kapatmak. Türkiye bu konuda henüz bir yol haritası belirlemedi. Kentleri iklim krizine karşı dirençli hale getirmek için de tüm ülkeyi kapsayan somut bir plan göremiyoruz.
"İklim krizini önleme ve uyum gibi iki alanda da bir an önce harekete geçmezsek her yıl daha fazla felaketle karşılayacağız."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *