ANASAYFA arrow right Sağlık

"Türkiye'de 22 milyon kişinin grip aşısı olması gerekiyor"

"Türkiye'de 22 milyon kişinin grip aşısı olması gerekiyor"
YAYINLAMA: 27 Ekim 2020 / 16.17
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2020 / 16.17
Prof. Dr. Selim Badur: Kalp, diyabet, böbrek, akciğer gibi kronik hastalığı olan 33 milyon 825 bin yurttaş var. Hem 65 yaş hem de kronik hastalığı olanları toplamı 22 milyon. Yani 22 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Ama Türkiye’de 2006'dan bu yana yıllık grip aşısı 3 milyonu geçmedi.

Prof. Dr. Selim Badur, Açık Radyo'da yayınlanan Selim Badur ile Korona Günleri programında son günlerde tartışma konusu olan grip aşısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Grip aşısının doğrudan Covid-19'dan korumadığının altını çizen Badur, grip aşısı konusundaki gelişmelere ilişkin şunları söyledi: 

"Pandemi döneminde grip olguları artıyor mu? Bununla ilgili farklı ülkelerde farklı çalışma sonuçları var bizim için önemli olan Avusturalya, Yeni Zelanda gibi güney yarım küre ülkeleri çünkü onlar grip mevsimini geçirdiler.

"Buralarda yapılan çalışmalara baktığımızda pandemide alınan fiziksel mesafe maske gibi önlemler nedeniyle grip olguları azalmış. Geçen yıl Avusturalya’da 298 bin grip vakası yaşanırken, 2020’de 21 bine düşmüş.

"Peki grip ve Covid vakalarını bir arada görüyor muyuz? Çin’de 544 olguda yüzde 11, 9’un da birlikte enfeksiyon görülüyor.  New York’ta yüzde 2,1'inde birlikte görülüyor. Kaliforniya'da birlikye görülme oranı yüzde 20’ye çıkıyor. Farklı yerlerde birlikte görülme sıklığı değişiyor.

"Mart ayında sipariş verilmeliydi"

"H1-N1 salgını döneminde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2008-2010 yıllarında öncelikli grupların sıralamasını değiştirmişti. İlk sıraya hamile kadınları koymuştu. Eylül ayında bunu değiştirdi, yaşlılar ve kronik hastalılığı olanları ön plana çıkardı.

"Bizde durum nedir? Şunu belirtmek gerekiyor; grip aşısı diğer aşılara göre farklı üretiliyor. Grip aşısı belirli sayıda üretiliyor. Üreticiler daha çok satalım diyerek aşı üretemiyorlar. Grip aşısının üretimi diğer aşılara göre daha güç. Mart ayında ülkelere eylül ayında ne kadar aşı alacakları sorulur ve sipariş üzerine üretilir. Bu yıl dünyada 523 milyon doz aşı dağıtılmış. 194 milyonu ABD almış. Türkiye, 1.3 milyon doz aşı satın aldı.

"Biz de kimler aşılanmalı? Buna dair Grip Platformu Ekibi olarak 2013 yılında yaptığımız çalışmada DSÖ’nün risk grubu dediklerinin Türkiye’deki sayısına baktık. 7 yıl önce Türkiye’deki yaşlı nüfusu 65 yaş üstü 5 milyondu, bugün 7 milyona çıkmış.

"Piyasadan aşı toplayacaklar"

"Kalp, diyabet, böbrek, akciğer gibi kronik hastalığı olan 33 milyon 825 bin yurttaş var. Hem 65 yaş hem de kronik hastalığı olanları toplamı 22 milyon. Yani 22 milyon kişinin aşılanması gerekiyor. Ama Türkiye’de 2006 yılından bu yana yıllık grip aşısı miktarı 3 milyonu geçmedi.

"Bu yıl pandemi nedeniyle bu kişilerin aşılanması için bir duyarlılık ortaya çıktı. Ama 1.3 milyon doz sağlandı. Sağlık Bakanlığı 2.5 buçuk milyon doz yeni aşı alacağını söyledi. Bunu Hollanda'dan alacağını söylüyor. Ama Hollanda’da grip aşısı üretilmiyor.

"Piyasadan toplatılıp Türkiye satılacakmış. Bu ne kadar gerçek olacak? Pandemi sürecinde birçok hata yapan Sağlık Bakanlığı grip aşısı konusunda da bir olumsuz tablo sergiledi. Mart ayında sipariş vermeyip olay kapıya dayandığında piyasadan toplarım doğru değil."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *