ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, zararını telafi etmenin yolunu aramalı

Türkiye, zararını telafi etmenin yolunu aramalı
YAYINLAMA: 14 Haziran 2021 / 15.10
GÜNCELLEME: 14 Haziran 2021 / 15.10
ABD’nin Irak’a saldırısından ülkenin ve bölgenin çok büyük ekonomik kayba uğrayacağını yineleyen siyasiler ve işadamları, ABD’yi bu konuda yolundan döndürmenin mümkün olmadığına dikkat çekerken, Türkiye’nin Körfez Savaşı’ndan ders alarak çıkarlarını koruması gerektiğini vurguladı.

GTO Meclis Başkanı Mustafa Geylani ABD’nin Irak’a vurmakta kararlı olduğunu ve hiçbir gücün ABD’yi bu kararından vazgeçiremeyeceğini belirterek, ABD’nin bölgedeki petrol rezervlerine hakim olmak için her şeyi göze aldığını söyledi. Bu durumda Türkiye’nin kendini çok iyi koruması ve çıkarını iyi gözetmesi gerektiğini kaydeden Geylani, “Kim ne derse desin, ABD Irak’ı vuracak. Bunu kafasına koymuş. Kimsenin ABD’yi bu konudan vazgeçirmeye gücü yetmez. Çünkü ABD Irak’a boşuna saldırmıyor. Bölge zengin yeraltı kaynaklarına sahip. Özellikle petrol konusunda çok zengin. Dünyadaki petrolün yüzde 70’i Arap yarımadasında. Böyle bir yere kim hakim olursa o zengin olur. ABD dünyada tek süper güç olduğuna göre kimseden çekinmez. Türkiye’nin tek yapacağı, Körfez Krizi’nde olduğu gibi bu savaşta da doğacak maddi zararı sineye çekmemek ve zararı telafi etmenin yollarını aramaktır. Körfez Savaşı Türkiye’yi 100 milyar dolar zarara uğrattı. Aynı zararı Türkiye’nin bir daha çekecek ekonomik gücü yok” dedi.

ABD’nin, Türkiye’yi zor durumda bırakarak Irak’a tavır almaya zorladığını ifade eden Geylani, “Türkiye, kim ne derse desin ABD ile birlikte bu savaşa katılacak. Hatta Bağdat’a girecek ilk tank Türkiye tankı olacak” diye konuştu. Geylani, “ Türkiye her konuda olduğu gibi bu konuda da son derece pasif ve güçsüz. ABD’ye sadık bir müttefik” dedi. Geylani, dünyanın jandarma ve polisliğini yapacak, güçlü lider bir ülkeye her zaman ihtiyaç olduğunu, bugün bunu ABD’nin yaptığını da kaydetti.

SP l. sıra Milletvekili Adayı İrfan Çelikaslan, Irak’a saldırının maddi ve manevi yönden çok büyük zararının olacağını, hükümetin her konuda olduğu gibi bu konuda da silik bir politika izlediğini ileri sürdü. Körfez Savaşı’nda çok büyük maddi kayıpların olduğunu, bunun da ekonomiyi olumsuz etkilediğini hatırlatan Çelikaslan, “Bizi üzen, hükümetin bu konuda son derece ilgisiz ve duyarsız olması. Aynı şekilde parlamentodaki diğer partiler de bu önemli konu karşısında duyarsız. Olayı takip eden, ortaya net tavır koyan tek partiyiz. Irak konusunda ABD kendi bildiğini yapıyor, karşısında hiçbir tepki yok. Hükümet, sokaktaki vatandaş gibi ABD Irak’ı ne zaman vuracak diye bekliyor, böyle yöneticilik olur mu?” dedi.

Türkiye’nin bölgenin en güçlü ülkesi olduğunu ifade eden Çelikaslan şöyle konuştu: “Henüz Irak konusunda zaman geçmiş değil. Türkiye kendi konumunun bilincinde olup önemini bilerek hareket etmeli. ABD’yi birçok ülke Irak konusunda yalnız bırakmış durumda. ABD’nin Şahinleri her ne kadar savaşta ısrar etse de Türkiye komşusuna karşı bir savaşta yer almamalı. Tavrını çok net ortaya koymalı. ABD’nin olası bir savaşta en çok lojistik destek göreceği Türkiye geç kalmadan savaşa karşı olan tavrını ortaya koymalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *