ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi’nde son 10 yılın en düşük puanını aldı

Türkiye, Yolsuzluk Algı Endeksi’nde son 10 yılın en düşük puanını aldı
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 12.12
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 12.12
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2022 Yolsuzluk Algı Endeksi’ne göre, Türkiye yolsuzluk algısında bir yılda 2 puan daha kaybetti. Türkiye'nin 2013 yılında 50 olan puanı, bu tarihten sonra düşüşe geçmişti.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 1995'ten bu yana her yıl açıkladığı Yolsuzluk Algı Endeski'nin 2022 yılı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Endeks'e göre, Türkiye yolsuzluk algısında beş sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında kendisine 101. sırada yer bulabildi.

Ülkeleri "çok yolsuz"dan (0 puan) "çok temiz"e (100 puan) kadar bir ölçekte sıralayan Yolsuzluk Algı Endeski'nde 100 üzerinden 36 puan alabilen Türkiye, bir yılda 2 puan kaybederek son 10 yılın en düşük puanını aldı.

Türkiye, böylelikle son iki sene içinde Endeks'te toplam 15 sıra gerilemiş oldu. Rapora göre, Türkiye'nin puanı 2013'ten sonra düşüşe geçti.

Türkiye'nin 2013'te 50 olan puanı 2014'te 45, 2015'te 42, 2016'da 41, 2017'de 40'a gerildi. Puan, 2021'de 38 ve 2022'de 36 oldu.

Türkiye, 2022 yılında Arnavutluk, Tayland, Sri Lanka, Sırbistan, Peru, Panama, Kazakistan, Ekvador, Türkiye ile aynı sıra ve puanı paylaştı.

"Yargının politikleşmesi, kayıt dışı para, cezasızlık..."

Raporda, Türkiye'ye ilişkin özetle şu değerlendirme paylaşıldı: "Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü tarafından 2021'de gri listeye alınmasının yanında Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası ülkeye giren kayıt dışı para miktarının arttığına ilişkin iddialar, yargının politikleşmesi, demokratik alanın daralması, muhalefetin yaşadığı baskılar ve AİHM kararlarına uyulmaması gibi etkenlerden dolayı Türkiye'nin, düşüş yaşayarak bu trendi devam ettiği düşünülüyor."

Raporda ayrıca Türkiye'de yolsuzluğun yaygınlaşmasını ve sıradanlaşmasını sağlayan cezasızlık uygulamalarının sürdüğü kaydedildi: "Bütçe şeffaflığı ve kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin hesap verebilirlik konusunda temel ihlaller bulunuyor. Medya, sivil toplum ve toplumsal hareketlere karşı baskıcı politikalar sürüyor. Bunlara karşın, denge ve denetleme mekanizmaları hızla güçlendirilmeli; yargı erki hızlı bir şekilde bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşturulmalı ve kurumlar yolsuzlukla mücadele gücünü ve kapasitesini yitirmemeli."

Yolsuzluk Algı Endeksi 2022 sonuçlarına göre Türkiye aynı zamanda son 10 yıl içerisinde en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer aldı.

Diğer en çok puan kaybeden ülkeler ise Avusturya, Avustralya, Lüksemburg Malezya, Pakistan, Kanada, İngiltere, Mali, İran, Bosna Hersek oldu.

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ülke sıralamasında sonuncu olurken OECD üyesi ülkeler sıralamasında en düşük ikinci sırada, G20 ülkeleri arasında ise sondan dördüncü sırada yer aldı.

Danimarka birinci, Suriye ve Güney Sudan sonuncu

Yolsuzluk Algı Endeksi'nde, Danimarka 90 puanla birinci, Yeni Zelanda ve Finlandiya 87 puanla ikinci ve üçüncü, 84 puanla Norveç dördüncü, 83 puanla İsveç ve Singapur beşinci ve altıncı sırada yer aldı.

Endeksin son sıralarındaki Somali 100 üzerinde 12 puan alırken, sondan ikinci sırayı ise 13 puanla Suriye ve Güney Sudan paylaştı.

Endekste yer alan bütün ülkelerin ortalama puanı 43 olurken aralarında İrlanda, Güney Kore, Ermenistan ve Angola'nın da olduğu yalnızca sekiz ülke yolsuzlukla mücadelede bir önceki yıla göre iyileşme kaydetti.

24 Şubat 2022'den bu yana savaşın sürdüğü Ukrayna 33 puanla 116. sırada yer alırken Ukrayna'yı işgal eden Rusya 28. puanlar 137. sırada.

Raporun bulguları hakkında değerlendirmede bulunan Uluslararası Şeffaflık Örgütü Başkanı Delia Ferreira Rubio, "Yolsuzluk dünyamızı daha tehlikeli bir yer haline getirdi. Hükümetler yolsuzluğa karşı ilerleme sağlayamadıklarından, şiddet ve çatışmalardaki mevcut artışı körüklüyorlar ve her yerde insanları tehlikeye atıyorlar" dedi. bianet

Çiftçiler ürün güncelleme taleplerini

e-devlet üzerinden yapabilecek

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) 2023 üretim yılı için başvuruda bulunan çiftçiler ürün güncelleme taleplerini, bugünden itibaren e-Devlet üzerinden yapabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; bakanlık, tarımın dijitalleştirilmesine yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında, ÇKS kayıt yenilemeleri için 1 Ekim 2022 itibarıyla e-Devlet üzerinden başvuru imkanı getirilmişti.

Bu sürecin bir devamı olarak, ÇKS ürün güncelleme işlemleri de 1 Şubat’tan itibaren ilk kez e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Son tarih 28 Şubat

Güncelleme talepleri için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine şahsen de başvuruda bulunulabilecek. Ürün güncelleme başvuruları 28 Şubat tarihinde sona erecek.

ÇKS’nin e-Devlet kapısına entegrasyonunun ilk fazı olan kayıt yenileme başvurularının e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmesi süreci, 1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla hayata geçmişti. Ürün güncelleme işlemlerinin de e-Devlet üzerinden yapılmasına imkan veren uygulama, bu sürecin ikinci fazını oluşturuyor.

Dijitalleşme ve bürokrasinin azaltılması kapsamında atılan bu adım sayesinde, tüm üreticilerin emek ve zamandan tasarruf sağlaması hedefleniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *