ANASAYFA arrow right Siyaset

'Türkiye, STK'ler üzerindeki hükümet kontrolünü genişletmek için harekete geçti'

'Türkiye, STK'ler üzerindeki hükümet kontrolünü genişletmek için harekete geçti'
YAYINLAMA: 28 Aralık 2020 / 17.44
GÜNCELLEME: 28 Aralık 2020 / 19.10
"Kitle İmha Silahlarının Önlenmesi" kanun teklifi Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin oylarıyla geçti. Financial Times haberinde kanun teklifini gündemine taşıdı. ‘Türkiye ile AB arasındaki yaşanan yaptırım gündemine değinerek ‘gerginliği artırma riskini taşıdığı’ yorumunda bulundu.

Meclis Anayasa Komisyonu’ndan geçen TBMM’ye "Kitle İmha Silahlarının Önlenmesi" adı altında getirilen kanun teklifi Meclis’te tartışılmaya devam ediyor. Derneklerin ve demokratik kitle örgütlerinin kısıtlanması ve İçişleri Bakanı tarafından yöneticilerinin görevden alınmasıyla yerlerine kayyım atanmasının kolaylaştırılması İngiltere basınından Financial Times’ında gündemindeydi.

Financial Times, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması için verilen mahkeme kararlarına da dikkat çekti. Haberde, “Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamayı reddetmesi, Ankara’yı agresif dış politikası nedeniyle yaptırımlarıyla tehdit eden AB ile gerginliği artırma riskini taşıyor” yorumunda bulundu.

'Muhaliflerin boğulmasına yol açabilir'

TBMM’ye sunulan kanun teklifi FT tarafından, “Türkiye sivil toplum grupları üzerindeki hükümet kontrolünü genişleten bir yasayı kabul etti. Bu hareket, hak savunucuların söylediği gibi sivil toplum kuruluşlarının kapatılmasına ve ülkede kalan muhaliflerin boğulmasına yol açabilir” şeklinde görüldü.  

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi direktörü Tarık Beyhan, Financial Times’a verdiği demeçte, “Bu yasayla, İçişleri Bakanı’na temyiz için başvuruda bulunmaksızın istediği zaman herhangi bir grubu kapatma yetkisi veriyor. Türkiye'de tüm hak gruplarının ortadan kaldırılma ihtimalini artırıyor” ifadesini kullandı.

“Gizlice ek hükümler eklendi”

Tarık Beyhan, “sivil toplumun örgütlenme ve toplanma özgürlüğünü daha da sınırlandırmak için gizlice ek hükümler eklendiğine” dikkat çekerek ifadelerini şu şekilde sürdürdü:

“İnsan hakları grupları sık sık terör suçlamalarına maruz kalıyor ve bu yasa, dernekleri işlevsiz hale getirmek için terörizmin belirsiz tanımlarına dayanıyor."

‘Kavala tutuklu, Demirtaş kararını alan mahkeme ikiyüzlü’

Ayla Jean Yackley imzası taşıyan haberde, “Türkiye’nin önemli sivil toplum figürü Osman Kavala, 2017 yılından beri mahkûmiyet almadan Erdoğan’a komplo kurma suçlamasıyla cezaevinde bulunuyor. Hükümet ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kavala'yı serbest bırakma kararını dikkate almadı. Erdoğan, geçtiğimiz hafta Strazburg merkezli mahkemeyi, Türkiye'nin en büyük ikinci muhalefet partisinin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ı serbest bırakma talimatı vermesi üzerine "ikiyüzlülük" ile suçladı” hatırlatması yapıldı.

Erdoğan eylem planında hakları koruma sözü vermişti

Erdoğan’ın Avrupa’yla yakınlaşma adımlarını da değinilen haberde, “Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftalarda, Batılı ortaklarıyla ilişkileri onarma ve yatırım ortamını iyileştirme çabalarının bir parçası olarak görülen, hakları korumak için bir "eylem planı" sözü verdi.  Başka bir yandan da STK'lara yönelik gözetim kuralları, hak savunucularından spor derneklerine ve dini gruplara kadar çok sayıda sivil toplum grubu için uygulanacak” denildi.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *