ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, savaşın dışında kalmalı

Türkiye, savaşın dışında kalmalı
YAYINLAMA: 24 Haziran 2021 / 14.51
GÜNCELLEME: 24 Haziran 2021 / 14.51
ABD’nin Irak’a yönelik operasyon hazırlığı ve Kuzey Irak’taki Kürt devletinin kurulmasıyla ilgili gelişmeler Türkiye’yi kaygılandırırken, iktidar partileri hükümetin tutarlı ve temkinli hareket ettiğini söyledi. Muhalefet ise hükümetin tam aksine silik bir politika ile ülkeyi savaşın içine sokabileceğinden endişe ediyor.

Türkiye’nin Kuzey Irak’ta savaşa girmesi, sonu belli olmayan bir maceraya sürüklenmesi anlamını taşıdığını ifade eden CHP 9. sıra Milletvekili Adayı Metin Çelikel, diplomatik tüm kanalların kullanılarak sorunlara çözüm aranması gerektiğini açıkladı. ABD’nin Ortadoğu’daki çıkarları uğruna Türkiye’de bir tek insanın bile canının feda edilmemesine özen gösterilmesini söyleyen Çelikel “Bölgedeki mevcut durum Türkiye açısından önemli olmakla birlikte, hayati tehlike arz etmektedir. Bu nedenle, önder Atatürk’ün ‘Hayati tehlikeye düşmedikçe harp bir cinayettir’ sözünün mutlaka gereği yerine getirilmelidir” dedi. Çelikel, hükümetin geçmişteki tutarsız uygulamalarına bakıldığında ülkeyi bir maceraya sürükleyebilecek kafa yapısına sahip olduğundan endişe duyduklarını söyledi. Türkiye’deki tüm dinamik güçlerin bu kirli savaşa hayır demek için ortak paydada birlikteliğe çağırdıklarını kaydetti.

Kuzey Irak’taki gelişmelerin hükümet tarafından yakından takip edildiğini ifade eden ANAP İl Başkanı Binici, bölgede kurulacak bir Kürdistan devletinin Türkiye için tehlike oluşturacağını açıkladı. Böyle bir devletin kurulmasına izin verilmeyeceğini kaydeden Binici, “Türkiye çok tutarlı dış politika izliyor. Başbakanın açıklamalarından da anlaşıldığı gibi Kuzey Irak konusunda biraz daha ileri noktaya gidilmiş. Fakat gelişmeleri hükümet yakından takip ediyor.” dedi.

TBMM Başkanı’nın savaş nedeniyle meclisin açık tutulabileceğini vurguladığını da hatırlatan Binici, “İşte biz bunun için meclisin tatil edilmesine karşı çıkıyorduk. Ama TBMM başkanı bizi daha yeni anlaya bildi. Seçim politikası uygulansa bile gelişmelerde etkilenilmemesi mümkün değil. İnanıyorum ki hükümet ve parlamento bu konuda üzerine düşeni yapacaktır.

Kuzey Irak’ta kurulan Kürt devleti için Başbakan Ecevit’in ‘İş çığırında çıktı şeklindeki açıklamasına tepki gösteren Saadet Partisi 1. sıra Milletvekili İrfan Çelikaslan, “Acizliğin ifadesi. Burnumuzun dibinde hiçbir neden yokken savaş çıkması ve buna seyirci kalınması çok üzücü. Hele hele ülkenin bir Başbakanının çıkıp aciz şekilde açıklama yapması çok düşündürücü. Her yönü ile sıkıntıya girecek olan Türkiye, burnunun dibinde çıkacak savaşa kayıtsız kalmamalı. Sorunu savaşla değil barış yöntemleri ile çözümlenmesi için çaba göstermeli. Hükümet dış politikada çok silik duyarsız bir politika izliyor. ABD kendi başına hareket ederek bölgeyi sosyal ve ekonomik şekilde etkileyecek bir savaşa girmek istiyor. Ama Türkiye buna karşı diretmeli. Tutarlı hareket etmeli” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *