ANASAYFA arrow right Röportaj

Türkiye, önce, kendi içindeki IŞİD unsurlarını temizlemeliydi

Türkiye, önce, kendi içindeki IŞİD unsurlarını temizlemeliydi
YAYINLAMA: 17 Nisan 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 17 Nisan 2020 / 21.30
İHD Başkanı Av. Ahmet Hartavi,
İHD Başkanı Av. Ahmet Hartavi,
SABAH: Ahmet Bey, son olaylarla ilgili İnsan Hakları Derneği Başkanı olarak düşünceleriniz nelerdir, ortamı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ahmet Hartavi: Türkiye’de IŞID’ in en yoğun olduğu yer Gaziantep’ti. Ve bu tür patlamaları ne yazık ki bizler bekliyorduk Her ne kadar savcılığa suç duyurusunda bulunsak ve gerekli yerlere bu tür durumların olabileceğini, bununla ilgili güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini söylesekte kimse güvenlik önlemi anlamadı. Sonuç olarak ise 56 vatandaşımız hayatını kaybetti yaklaşık 60 kişi yaralandı durumu ağır olanlarda var. Bunu tekrar belirtiyoruz bu patlamaların devamı gelir. Bir an önce Türkiye’nin Suriye girmesinden çok, Türkiye’nin içindeki IŞID unsurlarını yok etmesi ve bu tür terör olaylarının engellenmeye çalışmasının daha öncelikli olması gerekiyor. İnsan Hakları Derneği olarak biz hala insanların gözlerindeki korkuyu hissedebiliyoruz. Şuan Türkiye’de her konuda ciddi bir baskı var. Patlamadan sonra bizimle konuşmaya çekinen insanlar var, devletten ve bizlerden korkuyorlar ve çekiniyorlar. Hak ihlali olarak baktığımız zaman ölümler söz konusu. Bunların bir an önce engellenmesini istiyoruz.
SABAH: Patlamayla ilgili yakınlarını kaybeden insanların sizce hukuki açıdan sizce neler yapmaları lazım?
Ahmet Hartavi: İnsanların maddi olarak bir kaynağının olması lazım ki dava açsın, yaklaşık her dava
5 -6 bine mal oluyor. Ama bu insanlarda bu para olmadığı için dava açamıyorlar. Bu durumda bu da bir hak ihlalidir. Sonuçta terörden dolayı insanlar maddi ve manevi olarak dava açmaya hak kazansalar bile, maddi durumları olmadığı için davayı açamıyorlar.
SABAH: Devlet bu vatandaşlara dava açısından yardım edecek mi?
Ahmet Hartavi: Hukuki olarak bu yolun 2 çeşidi var. Birincisi İdare Mahkemesi’nde vatandaşa hayatını kaybeden insana 30 bin teklifte bulunur dava açmanıza gerek yok der. İkincisi; kişi dava açar 500-600 bin’e yakın tazminat parası alabilir. Ama o davayı açabilmeleri için 5 - 6 bin lira harç yatırmaları gerekiyor. Bu insanların durumları olmadığı için birinciyi tercih ediyorlar. 30 bin TLyi alıyorlar. Bir de dava açacağız, devletle aram kötü olacak diye insanların kaygısı var. Böyle bir şey yok. Haklarını arasınlar ve korkmasınlar.
SABAH: Ahmet Bey, L tipi cezaevinin açılma sebebi nedir?
Ahmet Hartavi: L tipi cezaevi daha çok hükümlüleri yerleştirmek için açıldı. Aralık ayında açılması bekleniyordu, 15 Temmuz’dan dolayı erken açıldı. FETÖ terör örgütünden insanları tutuklanmalarından dolayı Antep’te mevcut olan H tipi V tipi dolmuş olan cezaevlerine ek olarak L tipi açıldı. L tipi cezaevinde çok büyük eksiklikler var, ciddi bir şekilde su sorunu var. Belediye tarafından tankerle su götürülüyor. Çoğu kişi şehir dışından nakledildi ve buraya kadar getirildi. Biz müvekkillerimizle görüştüğümüz zaman kendilerine işkence yapıldığını söylüyorlar. Tek sıra halinde sıraya geçmelerini ve asker gibi durmalarını istiyorlarmış ve bunun da onlar için onur kırıcı olduğunu söylüyorlar. Karşı çıktıkları zaman yaklaşık 1 hafta hücre cezası veriyorlarmış. L tipi cezaevindeki ciddi sorunların bir an önce bitmesini istiyoruz.
SABAH: Arabana yeni yapılan L tipi cezaevinde kaç mahkum kalıyor?
Ahmet Hartavi: Burada şu an 1000 tane mahkum var, her terör örgütünden insanlar var.               Adem Kesenek
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *