ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye, öğretmen maaşında 33 OECD ülkesi arasında 27'nci sırada

Türkiye, öğretmen maaşında 33 OECD ülkesi arasında 27'nci sırada
YAYINLAMA: 30 Ağustos 2020 / 19.06
GÜNCELLEME: 30 Ağustos 2020 / 20.52
Milli Eğitim Bakanı Selçuk'un 'Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor' sözleri tepki çekerken, Türkiye'de öğretmen maaşları OECD sıralamasında ne alt sıralarda kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un "Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor" açıklaması kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Katıldığı basın toplantısında eğitim giderleri ve öğretmenlerin maaşlarına ilişkin konuşan Seçuk, asıl yükün öğretmen maaşlarıyla ilgili olduğunu ifade ederek, "Maaşlardan dolayı yatırıma fırsat kalmıyor" dedi.

Bakan Selçuk, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Eğitimde asıl yük öğretmenin maaşıyla ilgilidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesine bakarsanız, yatırım bütçesinin çok çok küçük olduğunu görürsünüz. Neye göre; personel maaşına göre... Bu tüm okullar için böyledir. Yani asıl yük kira varsa kirada ve öğretmen maaşındadır. Geri kalan yük vergi yüküdür ve elektrik su parasıdır. Eğer vergi yükü devam ederse, eğer maaş devam ederse büyük ihtimal bizim masraflarımızda büyük bir azalma olmaz."

Bu sözler, özellikle sosyal medyada gündem olurken, öğretmen maaşlarının “yük” olarak nitelendirilmesi tartışmalara neden oldu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri, Türkiye'nin öğretmen maaşları açısından 33 ülke arasında 27'nci sırada yer aldığını gösteriyor. Son beş yılda Türkiye'de en yüksek öğretmen maaşı, dolar cinsinden yüzde 30 azaldı.Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri, Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD ortalamasının çok altında olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye, sıralamada sondan 7'nci sırada yer aldı

Ülkeler arasındaki ürün ve hizmet fiyat farklılıklarını da dikkate alan satın alma gücü bazında hesaplanan verilere göre, 2018 yılında Türkiye’de 15 yıllık tecrübeye sahip bir ilkokul öğretmeninin yıllık brüt maaşı 28 bin 545 dolar seviyesindeydi. Bu rakamla Türkiye, 33 ülke arasında 27'nci sırada yer aldı.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Listede Litvanya, 21 bin 84 dolarla son sırada yer alırken, Lüksemburg 108 bin 624 dolarla ilk sırada yer aldı.

Üstelik bu rakamlar, kadrolu öğretmen maaşları üzerinden hesaplanıyor. Türkiye’de giderek artan sayıda öğretmen, sözleşmeli statüde ve kadrolulara göre daha düşük maaşlarla çalışıyor.

Nominal olarak 9 bin 750 dolar

28 bin 545 dolar, satın alma gücü paritesiyle hesaplanan rakam. Türkiye’de 2018’de 15 yıllık tecrübeye sahip bir öğretmenin yıllık maaşı nominal olarak ise 9 bin 750 dolar seviyesine denk geliyor.

Satın alma gücü paritesi (SAGP) hesabında, ürün ve hizmetlerin ülkeler arası fiyat farklılıklarını ortadan kaldırmakta kullanılan SAGP kuru kullanılıyor. SAGP kuru, 1 ABD Doları'nın ABD'de satın aldığı ürün veya hizmetin, diğer ülkenin para birimiyle diğer ülkede kaça alınabildiğini gösteriyor. Türkiye’de 9 bin 750 dolara alınabilen belirli mal ve hizmetlerden oluşan sepetin, ABD’de 28 bin 500 dolara satın alınabildiğini gösteriyor.

SAGP kuru Türkiye'de ve ABD'de kullanılmakta olan 5 bin adet ortak temel ürün ve hizmetin her iki ülkedeki fiyatları karşılaştırılarak bulunuyor.

Kur artışıyla birlikte eridi

Türkiye’de şu an en üst kademeli öğretmen maaşı net 5 bin 634 TL seviyesinde. Bu rakam güncel dolar/TL kuruyla 769 dolara denk geliyor.

Temmuz 2015’te en yüksek öğretmen maaşı 2 bin 982 TL idi. O dönemki dolar/TL kuruyla bu rakam 1117 dolara denk geliyordu.

Nominal dolar cinsinden öğretmen maaşları beş yılda yüzde 31 azalmış oldu.

Türk-İş’in araştırmasına göre, ağustos ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 7 bin 765 lira olarak hesaplandı. Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı, yoksulluk sınırının altında bulunuyor. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *