ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Türkiye, merkeziyetçi yapıyı artık taşıyamıyor’

‘Türkiye, merkeziyetçi yapıyı artık taşıyamıyor’
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.49
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.49
Gaziantep Valisi Muammer Güler, belediye başkanlarının ‘’80 Ankara daha yaratılmak isteniyor’’ diye tepki gösterdikleri, yerel yönetimlerde belediyeler yerini il özel idarelerin yetkisini arttırmayı hedefleyen ve halen TBMM komisyo
Gaziantep Valisi Muammer Güler, belediye başkanlarının ‘’80 Ankara daha yaratılmak isteniyor’’ diye tepki gösterdikleri, yerel yönetimlerde belediyeler yerini il özel idarelerin yetkisini arttırmayı hedefleyen ve halen TBMM komisyonlarında görüşülen yerel yönetimlerle ilgili yasa tasarısında Valilerin yetkililerin arttırılmasının mantıklı bir yaklaşım olduğunu söyledi.
‘’Merkezi yönetin, vesayet denetimini sürdürmek istiyor’’
Yasa tasarısına belediye başkanlarının tepki göstermesinin nedeninin, yerel yönetimlerle ilgili yetkililerin Ankara’da alınıp aynı şekilde Valilere devredilmesinden kaynaklandığını, bu şekilde değişen hiç bir şey olmadığı yönünde endişeleri olduğunu ifade eden Vali Güler, ‘’Henüz tasarı yasallaşmamakla birlikte, tasarıda belediyelerden ziyade İl Özel idarelerinde güçlendirilmesi konusu var. Bunu başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere belediyelerimiz biraz daha fazla bulunuyor. Ve İl Özel idarelerine verilen yetkilerin aynı oranda belediyelere de verilmesini istiyorlar. Hükümetin tercihi tüm yerel yönetimlerin güçlendirilmesi. Belediyeler bir kamu kuruluşu olduğundan kamu kaynağını tüketiyor, kamu kaynaklarını harcıyorlar. Dolayısıyla idare bir bütündür. Genel ve yerel idare fonksiyonel bir ayırım. Bunlar aynı çarkın bir dişlisi gibidir. Bu nedenle belediyeleri ayrı düşünmek olmaz. Tabi ki merkezi hükümet yerel yönetimler üzerinde her zaman vesayet denetimlerini kullanma istemiştir. Bu konuda organları da Valilikler ve Kaymakamlıklarıdır’’ dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *