ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye, kriz yaşayan iki ülkenin yiyeceğine muhtaç hale geldi

Türkiye, kriz yaşayan iki ülkenin yiyeceğine muhtaç hale geldi
YAYINLAMA: 13 Mart 2022 / 19.37
GÜNCELLEME: 13 Mart 2022 / 19.37
Siyaset Bilimi Uzmanı Abdullah Yeniekinci, “Köylüyü borca, vatandaşı yokluğa mahkûm ettiler. Kuyruklar ve zamlar ülkesi olduk” dedi

2020 yılında Türkiye'nin buğday ithalatının yüzde 78'ini Rusya'dan yüzde 9'u ise Ukrayna'dan gerçekleştirdiğini hatırlatan Yeniekinci, “Türkiye'nin arpa yüzde 40'ı ile ayçiçeğinin yüzde 56'sı Rusya'dan ve ayçiçeğin yüzde 12'si ise Ukrayna'dan ithal ediliyor. Dev tarım ülkesi Türkiye, şu anda kriz yaşayan iki ülkenin yiyeceğine muhtaç hale gelmiş. Kriz sebebiyle tarım ürünleri fiyatları uçuyor. Buğdayın tonu 2020 yılında ortalama 232 dolar iken 2021 yılında ortalama 345 dolara ulaştı. Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan sadece buğday ve arpa değil, aynı zamanda mısır, ayçiçeği, yem sanayinde kullanılan kepek, küspe gibi başka birçok ürün de alıyor. Dev bir tarım potansiyeline sahip olan bu ülkenin insanları bunu hak etmiyor” şeklinde konuştu.  

Türkiye, Ayçiçek ithalatında dünyada birinci sırada

Yeniekinci, “Ülke tarımının yakın örneğini içler acısı durumunu Ayçiçek vakasında gördük. Ayçiçeği yağı yıllık üretimimiz 400 bin ton iken ithalatımız 820 bin ton. Bu rakam ile ayçiçek ithalatında dünyada birinci sıradayız. Hedef saptırmak için stokçuların peşine düşmüşler. Buğdayın ana vatanı; günebakanın, ayçiçeğinin, çiğdemin diyarı bereketli topraklarımızda, Putin’in izniyle gelecek buğday ve yağ yüklü 30 gemiye sevinir olduk. Yazıklar olsun. Bu durumdan utanması gerekenler kutlama yapıyor. Ülkede yağ yok, durum bu kadar vahim” dedi.

Ekim yapılmayan arazilerde buğday ekimi planlanmalı

Türkiye’nin dünyanın en verimli yaylarına sahip olmasına karşın hayvancılığın olmadığını dile getiren Yeniekinci, “Her biri bir Avrupa ülkesi büyüklüğünde onlarca verimli ovamız var ama tarım yok. Arazilerin bir kısmını yabancılar için maden talanına, bir kısmını yandaş müteahhitler için ranta açarken, kalan arazilerde yetişen ürünler için destekleri kaldırıp tarımı ithalata açtılar. Türkiye'de çok acil olarak; karların yeni eridiği Erzurum başta Doğu Anadolu Bölgesindeki ekim yapılmayan arazilerde buğday ekimi planlamalı.  Bu bölgelerde sonbahara kadar buğday yetişir ve hasat yapılabilir. Devlet bunu bizzat yapmalı, yaptırmalı. Aksi halde felaket olur” uyarısında bulundu.

Hiç kimse yarın ne olacağını kestiremez vaziyete geldi

Siyaset Bilimi Uzmanı Abdullah Yeniekinci, konuşmasını şöyle bitirdi: “Ülke öyle bir noktaya getirildi ki zengininden fakirine, çiftçisinden sanayicisine, esnafından işçisine hiç kimse yarın ne olacağını kestiremez vaziyete geldi. Özellikle son bir aydan beri kontrol edilemez bir denetimsizlik başı boşluluk var. Uzayda yıldız kaysa ülke etkileniyor. Ekonomik olarak tam bağımsız bir yapı olmayınca her açıdan ithal ekonomi olunca bunlar elbette kaçınılmaz acı gerçekler olarak karşımıza çıkıyor.” Adem Kesenek 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *