ANASAYFA arrow right Ekonomi

"Türkiye konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke"

"Türkiye konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke"
YAYINLAMA: 14 Eylül 2021 / 20.48
GÜNCELLEME: 14 Eylül 2021 / 20.48
HDP Grup Başkanvekilleri, TBMM'ye verdikleri araştırma önergesinde "Türkiye'de özellikle son iki yılda başta büyükşehirler olmak üzere konutta kira artışları bazı merkezlerde yüzde 200'e varmıştır" ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Türkiye'nin özellikle büyük kentlerinde üniversitelerin de açılmasıyla yaşanan aşırı kira artışlarının nedenleri ve halka yansımalarının araştırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Başkanlığı'na önerge verdi.

Danış Beştaş ve Oluç, araştırma önergesinin gerekçesinde özetle şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de uzun zamandır değişmez bir sorun olarak yurttaşların insanca yaşam için sahip olması gereken konut hakkı meselesi özellikle son yıllarda can yakıcı hal almıştır.

Kentsel dönüşüm adı altında yapılan uygulamalar birçok yurttaşı yerinden ederken yanlış konut planlamaları hem kentleri yaşanmaz hale getirmiş hem de ucuz, güvenilir konutu dar gelirli halk kesimleri için imkansız kılmıştır. Zira Türkiye, Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) son verilerine göre konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olmuştur.

Yüzde 200 artış

"Yine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, uzun yıllardır hane halkının gelirinden en fazla payı konut ve kira almaktadır. Meslek odalarının, emlak şirketlerinin ve birçok araştırma kuruluşunun kendi verileri ve online satış ve kiralama platformlarının verilerine dayalı yaptığı araştırmalar sonucu, Türkiye'de özellikle son iki yılda başta büyükşehirler olmak üzere konutta kira artışları bazı merkezlerde yüzde 200'e varmıştır. 

"Söz konusu kuruluşların verilerine göre, özellikle üniversitelerin açılması ile beraber birçok kentte zaten yüksek olan kira fiyatları aşırı derecede artmış ve kiralık ev kalmamıştır. Öğrencilerin ve ailelerinin mağduriyetleri büyük artış göstermiştir.

"Ülkemizde yaşanan güvenli, ucuz ve elverişli konuta erişim sorunu mevcut iktidarın politikalarıyla katbekat artmıştır. Devletin yurttaşlara sağlaması gereken ucuz ve insani barınma koşulları, rant odaklı bakış sebebiyle gerçekleşmemiş, bunun sonucunda da devasa bir barınma sorunu ortaya çıkmıştır."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *