ANASAYFA arrow right Spor

Türkiye, Katar’daki 2022 Dünya Kupası’na 3 bin polis gönderecek

Türkiye, Katar’daki 2022 Dünya Kupası’na 3 bin polis gönderecek
YAYINLAMA: 06 Haziran 2022 / 19.39
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2022 / 19.39
Türkiye’nin 2022 Dünya Kupası kapsamında güvenlik gerekçesiyle Katar’a vereceği desteğin detayları Resmî Gazete’de açıklandı.

6 Haziran 2022 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre, 2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında Türkiye'den Katar'a 3 bin çevik kuvvet personeli, 100 özel harekat polisi, 50 bomba arama ve 30 çevik kuvvet köpeği, köpeklerin idarecileri ve 50 bomba uzmanı gönderecek.

Tüm masraflar Katar'dan

"Türkiye ve Katar Arasında Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Uygulanmasına İlişkin Protokol"e göre düzenlemenin esas ve yükümlülükleri özetle şöyle:

İş birliği faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemler Türk tarafında Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile Katar'da görevlendirilecek koordinasyon personeli aracılığıyla, Katar tarafında ise Katar 2022 FIFA Dünya Kupası Emniyet ve Güvenlik Operasyonları Komitesi aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Türk tarafı, başlarında yeteri kadar rütbeli personeli ile birlikte 3 bin çevik kuvvet/takviye hazır kuvvet personeli, 100 özel harekat personeli, 50 bomba arama köpeği ve idarecisi, 30 çevik kuvvet köpeği ve idarecisi, 50 bomba uzmanı, EGM birimlerinin Katar'da görevlendirdikleri kontenjan içinden belirlenecek personel ile Dış İlişkiler Daire Başkanlığı'nca belirlenecek yeterli sayıda koordinasyon personeli, 20 danışman ve 1 genel koordinatörü Katar'da geçici olarak görevlendirecek.

Görevlendirilecek genel koordinatör Dünya Kupası resmi başlangıç tarihinden 40 gün önce, danışmanlar 40 gün önce, bomba birimlerinden sorumlu danışmanlar 75 gün önce, bomba arama köpeği ve idarecileri ile bomba uzmanları 60 gün önce, diğer personel ve görev köpekleri ise 15 gün önce Katar'da görev alacak.

Görevlendirilecek olan EGM personelinin uluslararası ulaşım, iaşe, ibate ve tüm masrafları Katar tarafından karşılanacak.

İnternet paketleri de Katar'dan

Türk tarafı, Katar'da görev yapacak EGM personelinin emniyeti ve icra edeceği görevleri için gerekli olan araç, gereç, mühimmat, silah, patlayıcı madde, teçhizat, ekipman ve sair malzemeyi Katar tarafı yetkililerine önceden bildirimde bulunmak suretiyle gönderecek.

Katar tarafınca, genel koordinatör, danışmanlar, koordinasyon personeli, grup amirleri, tim amirleri, bomba uzmanları ve görev köpeği idarecilerinin görevleri esnasında kullanmaları amacıyla sim kart, internet paketleri sağlanacak.

Katar tarafı, EGM personelinin kullanacağı her türlü malzeme, silah, araç ve teçhizatın Katar gümrüklerinde işlemlerini kolaylaştırarak bekletmeden ilgili yerlere sevkini sağlayacak, gümrüklerde doğabilecek her türlü masrafı karşılayacak.

Katar tarafı, görev yapacak EGM personeline güvenlik prosedürleri, uyulması gereken kanunlar, yasaklar ve olası tehditler hakkında düzenli olarak bilgilendirme yapacak.
º DETAY: Uluslararası Af Örgütü Kasım 2021'de yaptığı açıklamada, 2022 FIFA Dünya Kupası'na sadece bir yıl kala Katar'ın, "Kafala" adı verilen sponsorluk sistemini kaldırma ve göçmen işçileri daha iyi koruma sözünü yerine getirmesi için zamanının daraldığını hatırlatmıştı.
Af Örgütü, Katar'ın çalışma sistemini iyileştirme sürecinde kaydettiği ilerlemeye ilişkin, Reality Check 2021 başlıklı incelemesinde, geçen yıl boyunca ilerlemenin durduğunu ve işçilerin haklarını ihlal eden eski uygulamaların yeniden su yüzüne çıktığını kaydetmişti.

Dünya Kupası yaklaşırken Katar'ın insan hakları siciline yönelik incelemelerin arttığı bu dönemde Uluslararası Af Örgütü, Katar yetkililerini, acilen harekete geçmeye ve reform sürecini hızlandırmaya çağırıyordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *