ANASAYFA arrow right Yaşam

Türkiye Kadın Hareketi, demokrasiyi yeniden tanımlıyor

Türkiye Kadın Hareketi, demokrasiyi yeniden tanımlıyor
YAYINLAMA: 08 Mart 2021 / 17.44
GÜNCELLEME: 08 Mart 2021 / 17.44
'TMMOB Mimarlar Odası olarak biz de bu ortak mücadelenin bir parçası olduğumuzu ilan ediyoruz! '

Türk Mimar ve Mühendisler Odası’na (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası yazılı bir açıklama yayımlayarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin, “Kent suçlarıyla mücadelenin toplumsal cinsiyet eşitsizliği dikkate alınmadan eksik kalacağını düşünüyor, tüm alanlarda kolektif eşitlik mücadelemizi başlatıyoruz” dedi.

Kadın mücadelesinin güçlü olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Bugün Türkiye’de kadınların, tüm baskılara rağmen, 'her yerde' olduklarını vurgulayarak meydanlarda ve sokaklarda seslerini duyurması, değişimin başat aktörü olmaları umut verici. Kadınların mücadelesi çoğalıyor ve büyüyor! Kadınlar, salgın nedeniyle kapanılan evlerde artan şiddete, merdiven altı çalıştırmalara, her alanda artan ayrımcılığa karşı yılmadan, vazgeçmeden haklarını talep ediyor. Güçlü bir toplumsal hareket olarak Türkiye Kadın Hareketi demokrasiyi yeniden tanımlıyor, patriarkal düzene barışçıl ve şiddetsiz karşı çıkıyor” ifadelerine yer verildi.

TMMOB Mimarlar Odası salgınla birlikte kadınlara yönelik eşitsizliğin de derinleştiğini belirterek, “İşsiz kadınların sayısı önceki yıllara oranla %168 arttı. Kadınların iş hayatında yoğun şekilde yaşadığı cinsiyete dayalı sosyal ve ekonomik ayırımcılık, iş yerlerinde sosyal güvencesiz çalışmaya zorlanması kabul edilemez
sorunlar olarak önümüzde duruyor. Kadın meslektaşlarımızın ötekileştirilmesi, ortak işlerde kadın meslektaşlarımızın adeta görünmez hale getirilmesini kınıyor, bu alandaki mücadelemizi büyütmek için tüm bileşenleri birlikteliğe davet ediyoruz” dedi.

‘Her yerde, hep birlikteyiz!’

TMMOB Mimarlar Odası açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verdi:

“Mimarlar Odası olarak İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyor, şiddetle mücadele eden kadınların acil olarak mekânsal ve yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasını talep ediyoruz! Eşit kent, eşit toplum hedefiyle, TMMOB Mimarlar Odası olarak biz de bu ortak mücadelenin bir parçası olduğumuzu ilan ediyoruz! Kent suçlarıyla mücadelenin toplumsal cinsiyet eşitsizliği dikkate alınmadan eksik kalacağını düşünüyor, tüm alanlarda kolektif eşitlik mücadelemizi başlatıyoruz! Her yerde, hep birlikteyiz!"

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *