ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Türkiye, imzaladığı sözleşmeye uymuyor”

“Türkiye, imzaladığı sözleşmeye uymuyor”
YAYINLAMA: 07 Temmuz 2020 / 18.58
GÜNCELLEME: 07 Temmuz 2020 / 18.58

Türkiye’nin Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi’ne imza atmasının yıldönümü olan 4 Kasım’ın sessiz sedasız geçiştirilmesini eleştiren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, AİHM’nin Türkiye aleyhine verdiği kararların bu sözleşmeye uyulmadığının en açık göstergesi olduğunu ifade etti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle insan hakları kavramının ulusal nitelikten çıkıp evrensel bir nitelik kazandığını belirten Avukat Ali Haydar Yıldız, hiçbir ülkenin insan hakları sorununu kendi iç meselesi olarak kabul edemeyeceğini, bu konuda uluslararası müdahaleyi reddedemeyeceğini vurguladı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin demokrasinin bir ölçütü, insanlığın bir zaferi olduğunu belirten Yıldız, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, demokrasinin geri kalmışlığa karşı büyük bir zaferidir. Ancak AİHM tarafından Türkiye'nin defalarca çok ağır tazminatlara mahkum edilmesi, bu sözleşmeye imza konmasına rağmen uygulama konusunda geri kaldığımızın bir göstergesidir. Tüm insanlar din, dil, ırk ayırımı gözetilmeksizin bu haklardan yararlanma hakkına sahiptirler. Bu sözleşme Kurtuluş Savaşı kadar önemlidir."

HADEP İl Başkanı Abdullah İnce, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Avrupa Konseyine üye ülkeler tarafından imzalandığını belirterek, Türkiye de sözleşmeyi imzalayan ülkelerden biri, ama ne yazık ki sözleşmeyle kabul edilen haklar kağıt üzerinde kalıyor. Bu sözleşmeye göre kurulan Meclis İnsan Hakları Komisyonu, bazı gerçekleri dile getirdi diye başkan Sema Pişkinsüt'ün bu görevden alınmasıyla ödüllendirildi. Hatta hakkında dava açıldı. AİHM'nin Türkiye hakkındaki mahkumiyet kararları da bu sözleşmeye uyulmadığının göstergesidir. Türkiye bu sözleşmeye uyarsa kendisi kazanır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *