ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, ihracatı ve ithalatıyla dışa bağımlı

Türkiye, ihracatı ve ithalatıyla dışa bağımlı
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2020 / 20.49
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2020 / 20.49
Gaziantep’te üç gün süren Kent Kurultayı sona erdi. Üç gün boyunca kentlerin, yerel yönetimlerin sorunları ele alınarak çözüm önerileri üzerinde duruldu.

Kent dışında birçok üniversiteden, bazı Bakanlıklardan yetkililerin katıldığı Kent Kurultayı’nın sorunların çözümü ve çağdaş kent olgusunun yerleşmesi açısından büyük fayda sağladığı ifade edildi. Kent Kurultayının üçüncü gününde yerel yönetimler, katılım ve örgütlülük ile sınır ötesi konuları konuşulup tartışıldı.

GTO Başkanı Mehmet Aslan, sınır komşusu ülkelere yapılan ihracatın çok düşük olduğuna dikkat çekerken, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığından Selçuk Şişman da genel olarak ihracatın düşük olmasından yakındı.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen Kent Kurultayının üçüncü gününde ele alınan “Sınır ötesi ticaret” konusunda görüşlerini açıklayan GTO Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep’in bugün bölgede olması gereken noktanın çok gerisinde olduğunu belirterek, dışardan bakıldığında her alanda ulaştığı potansiyel ile bölgesini çok aşmış bir kent olduğunu, fakat bunun çok daha ileri de olması gerektiği söyledi.

Aslan konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin etrafına bakınız özellikle bölgemizde Suriye, Irak, İran gibi bizi çevreleyen komşular. Toplam ticaret payımız bu üç komşuda dahil yüzde 5.8 oranında değişiyor. Türkiye’nin ihracatı yıllardır 25 ile 30 milyar dolar arasında patinaj yapıyor. Avrupa ülkelerine bakıldığında en düşüğünün komşularıyla ticaret payı yüzde 40-50. Bugün İran’a ne istersek satabilecek konumdayız. Fakat rakamlara bakıldığında tam tersi çıkıyor. Gaziantep, Türkiye ihracatının yüzde 9’unu, imalatının ise yüzde 4’ünü yapıyordu.

Dış ticaret hacmi 2000 yılı itibarıyla ithalatta 54 milyar dolar, ihracatta 28 milyar dolardı. Bunun 60 milyonluk bir ülke için yetersiz olduğu belli. Hollanda gibi daha küçük ülkeler düşünüldüğünde maalesef çok düşük oranlarda kalıyor. İhracat ve ithalat üretimin parçası. Üretim olmadan., her ikisi de yapılamaz. Üretim de krediye ve ülkedeki iç faize bağlı. İçerdeki faiz oranlarından bağımsız dış ticaretin gelişmesi mümkün değil. Türkiye’nin genel yapısına baktığımızda, ihracatı özellikle ithalata bağımlı olan bir ülkeyiz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *