ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, fonksiyonsuz yasalardan kurtulmalı

Türkiye, fonksiyonsuz yasalardan kurtulmalı
YAYINLAMA: 11 Ocak 2021 / 13.21
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2021 / 13.21
Türkiye’nin fonksiyonsuz kanunlardan kurtarılması gerektiğini belirten Güneydoğu İplik Sanayicileri Derneği Başkanı Muharrem Balat, yasaların kısa, öz, kişisel farklı yorumlara neden olmayacak şekilde açık ve anlaşılır olmasının ülke yararına olacağım açıkladı.

Balat, alelacele çıkarılan yasaların uygulama yönetmeliği ile çok fazla tefarruatlı olduğunu söyledi. Balat, “Çıkarılan her kararname, tüzük, yönetmelik yüzlerce sayfadan oluşuyor. Bunları kişilerin okuyup öğrenmesi imkansızlaşıyor. Detaylar arttıkça anlamak ve tatbik etmek zorlaşıp farklı uygulamalara neden oluyor. Fonksiyonunu ve güncelliğini yitirmiş, dili itibariyle günümüzde anlaşılması imkansız hale gelişmiş yasaların ayıklanması lazım. Çıkarılan her yasanın öncelikle onu uygulayacak ve tatbik edecek kurumlar tarafından anlaşılır olması lazım” şeklinde konuştu.

Vergi yasasındaki çarpıklıkların düzeltilmesi gerektiğini belirten Balat konuşmasına şöyle devam etti: “İkinci ve üçüncü kişilerin yaptığı hatalardan iş adamlarını sorumlu tutmak hangi hukuk anlayışı ile bağdaşır? Yüzlerce şirketi, binlerce çalışanı olan, her yıl devletine vergisini seve seve ödeyen bir işadamını herhangi bir şirketindeki elemanın bilerek veya bilmeyerek yaptığı usulsüzlüklerden sorumlu tutmak, vergi kaçakçısı diye mahkemelerde süründürmek ertelenemeyen ve paraya çevrilemeyen hapis cezası ile cezalandırmak hangi insaf ve sağduyuya sığar? Vergi yasalarındaki bu çarpıklık hemen düzeltilmeli.” Yasaların toplumlar için yapıldığını bildiren Balat, toplumun beklentilerine cevap veremeyen, toplum tarafından anlaşılamayan yasaların daima o topluma uzak ve yabancı kalmaya mahkum olacağını kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *