ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye ekonomisinin yıl sonu cari açık tahmini 32 milyar dolar

Türkiye ekonomisinin yıl sonu cari açık tahmini 32 milyar dolar
YAYINLAMA: 10 Eylül 2020 / 18.23
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2020 / 18.39
Türkiye ekonomisinin yıl sonu cari açık tahmini 32 milyar dolara yükseldi. Ağustos ayında cari açık beklentileri ise 22 milyar dolardan 26.5 milyar dolara yükseldi.

Reuters tarafından 12 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen ankete göre, temmuz ayı cari açık tahmini 1,65 milyar ila 2,5 milyar dolar arasında.

Temmuzdaki açığın ana sebebinin ticaret açığı olduğunu ve geçtiğimiz aylara kıyasla turizmdeki kısmi toparlanmanın cari dengeyi desteklediğini söyleyen İş Yatırım ekonomisti Dağlar Özkan,"İkinci yarı cari açık tarafında ilk yarıdan bir miktar daha iyi. Kurun bu gidişatıyla ihracatı bir miktar destekleyici, ithalatı da bir miktar baskılayıcı bir seyir öngörüyorum" yorumunu yaptı.

Özkan, ayrıca koronavirüs salgınında ikinci bir dalga yaşandığı takdirde turizm gelirlerinin baskılanarak yıllık daha büyük bir açık verilmesine sebep olabileceğini söyleyerek, altın ithalatında bir azalma yaşanırsa cari açığın da daralabileceğini ekledi.

Ödemeler dengesinin önemli bir bölümünü oluşturan dış ticaret açığı ise TÜİK verilerine göre temmuzda yıllık bazda yüzde 18,2 daralarak 2,7 milyar dolar oldu. Bu dönemde ihracat yıllık bazda yüzde 5,8, ithalat ise yüzde 7,9 azaldı. Bu trendin ve normalleşme sürecinin takip eden aylarda da ne yönde gerçekleşeceği yakından izleniyor.

Geçen yılın büyük bölümünde görülen cari işlemler fazlası ekonomik aktivitedeki toparlanma ile artan ithalatın etkisiyle kasım itibariyle yerini cari açığa bırakmıştı.

Mayıs 2018’de yıllık bazda 52,4 milyar dolar yükselen cari açık, TL’nin sert değer kaybı ile birlikte önce ciddi bir düşüş kaydetti daha sonra ise açık yerini fazlaya bıraktı.

Cari fazla ise ekonomik toparlanmanın da etkisiyle bu yıla girerken yerini yeniden cari açığa bıraktı.

Dünya Bankası yayımladığı raporda 2019’u yüzde 1,1 seviyesinde tamamlayan cari dengenin GSYH’ya oranla 2020’de -yüzde 3,2, 2021’de -yüzde 4 olacağını öngörüyor.

TL, bu yıl da dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybı yaşadı. Bu kayıpta ödemeler dengesine ilişkin olası problemlere yönelik endişeler de etkili oldu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *