ANASAYFA arrow right Ekonomi

Türkiye döviz krizini önlemeye çalışıyor

Türkiye döviz krizini önlemeye çalışıyor
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2020 / 19.13
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2020 / 19.15
Salgının, Türkiye’nin tam bir ödemeler dengesi krizine girmesi tehdidini beraberinde getirdiği belirtiliyor.

ABD'de yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye'de koronavirüs salgını kısıtlamaları nedeniyle ekonomik üretimin durması ve bunun siyasi yansımalarını analiz eden bir habere yer verdi. 

“Ekonominin üzerine salgının ağırlığı çökerken, Türkiye döviz krizini önlemeye çalışıyor” başlıklı haberde, “Ankara'nın koronavirüs krizi başlamadan aylar önce, Türk Lirası'nı güçlendirmek için döviz piyasasında milyarlarca dolar harcadığı” kaydedildi.

Gazetenin İstanbul Büro Şefi David Gauthier Villars’ın imzasını taşıyan haberde, şimdiyse “salgının Türkiye’nin tam bir ödemeler dengesi krizine girmesi tehdidini beraberinde getirdiği ve bu durumun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı 18 yıllık iktidarının en büyük zorluklarından biriyle karşı karşıya bırakabileceği” belirtiliyor.

BBC'nin aktardığına göre haber şöyle devam ediyor;

“Ama Erdoğan yönetiminin daha büyük bir sorunla mücadele ettiğine yönelik bir işaret olarak, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri geçen hafta tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. TL’de yılbaşından bu yana yaşanan değer kaybı, koronavirüs krizine girerken, hem özel şirketlerin büyük dış borcu hem de bunu finanse etmek için dış yatırımcılara bağımlığı azaltamayan ülkenin, zaten ne kadar riskli bir mali durumda olduğunu sergiledi.

"Koronavirüsün etkisi bu karşıdan esen rüzgarlara eklenirken, ekonomistler Türkiye’nin dış borçlanma maliyetinin fahiş olduğunu ve hükümetin Erdoğan’ın tekrar tekrar reddettiği bir adımı atma ihtimalini arttırdığını söylüyor; Sermaye kontrolleri başlatmak, ya da Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım istemek.”

Haberde görüşlerine yer verilen Bilkent Üniversitesi Ekonomi Profesörü Refet Gürkaynak “En nihayetinde bu noktaya geleceğimizden büyük ölçüde eminim. Sebebi bunun diğer seçeneklere göre daha tercih edilebilir olması değil, tek seçenek olarak kalması” diyor.

Wall Street Journal, geçen hafta Perşembe günü TL’nin dolar karşısındaki değerinin rekor düzeylere gerilediğini, kurun 7,26’ya yükseldiğini düştüğünü ve daha sonra biraz değer kazansa da, TL'nin yılbaşından bu yana yüzde 15 değer kaybettiğini hatırlatıyor.

Türkiye’nin de dünyadaki birçok ülke gibi virüs nedeniyle ekonomik faaliyetlerde frene bastığı, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarının birçoğunun hala kısıtlamalardan çıkma aşamasında olduğu ve önemli bir döviz kaynağı olan turizmin durduğu kaydediliyor.

Habere göre uzmanlar bu ortamda ekonomik üretimin, yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde en az yüzde beş düşeceğini, Aralık’ta yüzde 13,5 olan işsizlik oranının ise özellikle genç nüfusta artacağını tahmin ediyor.

Gazete, Türkiye’nin en büyük turizm kentlerinden Antalya’da turist olmamasının, otelcilerden, çiftçilere ve inşaat şirketlerine yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini söylüyor.

Kaya Otelleri Pazarlama Müdürü Pınar Kaya, “Bazı çalışanlarımızı işten çıkartmak zorunda kaldık. Bu sene para kazanmayı beklemiyoruz. Amaç sadece hayatta kalabilmek” diyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *