ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye, çok büyük kültür mirasına sahip

Türkiye, çok büyük kültür mirasına sahip
YAYINLAMA: 28 Kasım 2022 / 19.03
GÜNCELLEME: 28 Kasım 2022 / 19.03
Prof. Dr. Bozkurt Güvenç, “Tarihi ve kültürel açıdan, dünyanın en zengin topraklarında yaşıyoruz” dedi.

Emekli öğretim üyesi ve cumhurbaşkanlığı eski başdanışmanı Prof. Dr. Güvenç, Gaziantep Özel Sanko Okulları tarafından düzenlenen “Türk Kimliği” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türklerin tarihsel süreçte, Orta Asya’dan Anadolu’ya yerleşmelerini anlattı.

Dünyanın en büyük kültürlerinin ve devletlerinin Anadolu’da kurulduğunu, Türkiye topraklarının dünyanın en önemli kültürlere ev sahipliği yaptığını belirten Güvenç, şöyle dedi:

“Çatalhöyük‘te yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarılan buluntular, Anadolu’da M.Ö. 6000’li yıllarda büyük bir uygarlığın var olduğunu ortaya koyuyor. Anadolu, M.Ö. 4500 dünyanın ilk büyük imparatorluğu olan Hititlere ev sahipliği yaptı. Frigyalılar, Lidyalılar büyük uygarlıklar kurdular. Bakır, demir ve tunç madenleri ilk defa burada işlenip, insanlığın hizmetine sunuldu. Türkiye, çok büyük kültür mirasına sahip olan bir bölge. Dünyanın her ülkesinden tarihçiler, ülkemiz ile yakından ilgileniyor. Ancak her nedense Türkiye’de tarih ilmi ile fazla ilgilenilmiyor. Sanki bir şeylerden korkuluyor ve önemsenmiyor.”

Anadolu’da büyük medeniyetler kurulup, Dünya tarihi açısından önemli gelişmeler olurken, Türklerin Orta Asya’da Ötüken Yaylası ve Pamir Ovası’nda göçebe hayatı yaşadığını hatırlatan Güvenç, şöyle devam etti: “Göçebe hayatı yaşayan Türkler, Anadolu’ya gelip, 9-10. Yüzyılda Müslüman kimliği kazanmaya başladılar. Türkler, Anadolu’ya gelip, burada yaşayan insanlarla bir arada ve ortak olarak yaşamayı tercih ettiler. Türkler, 400 yıllık süreçte, Müslüman kimliği kazandılar. Bu konuda, hiçbir zorlama ile de karşı karşıya kalınmadı. Bu süreç, tamamen, uzun yıllar bölgede yaşayan insanlarla birlikteliğin doğal bir sonucu olarak ortaya çıktı. Yerleştikten sonra da burada yaşayan insanlarla bir arada ve birlikte yaşamayı tercih ettiler. Hiçbir dönemde, insanlara baskı ve şiddet uygulanmadı, göçe zorlanmadılar. Bu uzun tarihsel süreçte, Türk kimliği ve Müslüman kimliği kazanarak, günümüze kadar gelindi.”

Güvenç, özellikle son 20 yılda kimlik sorunu yaşandığını, bu sorunun aşılması için Türk tarihinin çok iyi bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *