ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, büyük bir tehlikeye doğru yol alıyor

Türkiye, büyük bir tehlikeye doğru yol alıyor
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2021 / 21.24
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2021 / 21.30
Binlerce Afgan uyruklu mülteci yasa dışı yollarla akın akın Türkiye’ye geliyor

Türkiye, Suriyeliler’den sonra Afgan uyruklu mültecilerin akınına uğramaya başladı. Afganistan’da Taliban’ın güçlenmesi sonrasında on binlerce Afganlı tırlarla İran üzerinden Türkiye’ye geçiyor. Bu durumda tepki gösteren Sivil Toplum Kuruluşları ile siyasi partiler, hem Gaziantep’i hem de Türkiye’yi büyük bir tehlikenin beklediğinin altını çizdi.

Türkiye’nin ve Gaziantep’in yeni bir göç dalgasını kaldıracak gücünün olmadığını kaydeden İYİ Parti Gaziantep İl Başkanı Av. Oğuz Hocaoğlu, Afganlılar’ın ülkeye sokulmasına karşı olduklarını belirtti.

Kış geldiğinde, hırsızlık, gasp uyuşturucu ticareti yapacaklar

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Afgan göçü var, ama devlet bu konuda çok bilgi vermiyor. Afganlılar’ın özellikle İstanbul’da çok zorlu koşullarda ve kayıt dışı çalıştıklarını biliyoruz” şeklinde konuştu. Hocaoğlu ise, “Gelenlerin işi yok, parası yok. Kış geldiğinde, hırsızlık, gasp, uyuşturucu ticareti yapacaklardır. Kentimizde de uyuşturucu, hırsızlık, gasp, soygun artacak, demografik yapıyı bile değiştirecekler. Akşam parklarda oturamıyoruz. Bunun başka bir açıklaması yok” ifadelerini kullandı.

Aralarında kadın ve çocuk yok

Hocaoğlu, “Gelenlerin arasında kadın ve çocuk yok, tümü 20-30’lu yaşlarında gençlerden oluşuyor. Bunların vasıfları nedir, kayıt altına alındılar mı? Nereye gidiyorlar? Burada mı kalacaklar, bunlar işçi mi asker mi, savaşçı mı, eğitimli mi, herhangi bir meslekleri var mı? gibi soruların cevap bulması gerekiyor” dedi.

Sığınma bir haktır

Başkan Tarla, “Afganistan’da bir iç savaş var ve artarak ediyor. Güvensiz alan mevcut. İnsanlar bu alandan çıkıp başka bir ülkeye sığınma talep edebilirler. Sığınma bir haktır. Savaş olmasa bile başka bir ülkeye sığınma talebinde bulunabilirler. Bu bazen çok büyük göçlere neden olabiliyor” değerlendirmesini yaptı.

Devlet bu konudaki politikalarını eleştirebiliriz

Tarla, “Suriyeliler geçici koruma statüsü altında bulunuyorlar. Mülteci konusunda ayrımcılık, ötekileştirme ya da ırkçı söylemler kullanmak çok tehlikeli. Çünkü bu ciddi bir linç kültürünü getirebiliyor ve insanları çok mağdur edebiliyor. Devlet bu konudaki politikalarını eleştirebiliriz, ama bunu insanlar ve mülteciler üzerinden yaptığımız zaman ciddi sorunlar yaşarız” uyarısında bulundu.

Büyük göç geldiğinde sağlık sistemine ciddi bir yük olabiliyor

Sağlığın herkesin hakkı olduğunu aktaran Tarla, “Büyük göç geldiğinde sağlık sistemine ciddi bir yük olabiliyor, devletin sistemini ona göre kurması gerekiyor. Tüm dünyada da böyle olması lazım. Yani mülteciler geldi sağlık sistemimizi bozacaklar gibi bir algı yanlış bir algıdır, bunu kabul edemeyiz” değerlendirmesinde bulundu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *