ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türkiye akıllı politika izlemeli

Türkiye akıllı politika izlemeli
YAYINLAMA: 17 Haziran 2021 / 14.13
GÜNCELLEME: 17 Haziran 2021 / 14.13
ABD’nin Irak’a yönelik olası bir saldırısına karşı Türk hükümetinin ülke çıkarlarını koruyan politika belirleyip tavrını netleştirmesi gerektiğini söyleyen siyasi parti temsilcileri, savaştan uzak durulmasını istedi. Olası bir Kürdistan devleti kurulmasında Türkiye’nin olumsuz şekilde etkileneceğini ifade eden siyasiler, bu durumun Türkiye’nin toprak bütünlüğüne kadar zarar verebileceğine dikkat çekti.

1.sıra Milletvekili Adayı Muharrem Özsever, Irak topraklarında bile olsa Türkiye’nin burnunun dibinde bir Kürdistan devleti kurulmasının son derece sakıncalı olduğunu belirtirken hükümetin bu konuda tavrını açıkladığını söyledi.

Özsever, Başbakan Ecevit, ‘ileriye giderlerse müdahale ederiz’ sözlerini hatırlatarak gelişmelerin çok yakından takip edildiğini, Ankara tamamen bu konuya kilitlendiğini kaydetti. ABD’nin Irak’a müdahalesinde Türkiye’nin ekonomik yönden çok büyük kayıpları olacağını söyleyen Özsever, “ABD Türkiye’nin hassasiyetini ve ekonomik yönde durumunu çok iyi görmek zorunda. Çünkü Irak’a yönelik bir savaşta Türkiye ekonomisi son derece olumsuz etkilenecektir. Savaştan Türkiye’nin en az etkilenmesini ümit ediyorum. Hükümetin bu konuda izlediği politika son derece net ve tutarlı. Taviz verildiğine inanmıyorum” şeklinde açıklama yaptı.

AK Parti İl Başkanı Ökkeş Eruslu, Irak’a yönelik bir savaşın bölgede en fazla Türkiye’yi etkileyeceğini belirterek, “Körfez Savaşı’ndan sonra Irak’a 2. bir müdahale Türkiye için bir yıkım olacaktır. Çünkü Türkiye, Körfez Savaşı’nda büyük bir darbe yedi. Olası bir savaşta Türkiye, çok ağır bir ekonomik krize girer” dedi.

Hükümetin varlığı ile yokluğunun zaten belli olmadığını ifade eden Eruslu, “Hükümet var mı yok mu? Belli değil. Çok silik bir dış politika izliyor. Türkiye’nin, komşusu ile iyi geçinmesi lazım. Komşuları ile savaş haline girmesi her yönüyle tehlikelidir. Hükümet, ABD’nin böl-parçala-yut taktiğine alet oluyor. ABD destekli Kürdistan devleti kuruldu. Şimdi bizim onlara karşı savaş açmamız durumunda Türkiye direk kendini Irak Savaşı içerisinde bulacaktır. Türkiye o zaman bataklığa girer. Türkiye akıllı politika izlemek zorunda” diye konuştu.

CHP İl Başkanı Duran Ergetir her türlü savaşa karşı olduklarına dikkat çekerek, ancak yine her türlü teröründe karşısında olduklarını ifade etti. Irak’ın terörist ülke olduğu tanımına da katılmadıklarını ve hükümetin Irak konusunda ABD’ye karşı çok tavizkar davrandığını söyleyen Ergetir, Türkiye sınırları yakınında Irak topraklarında kurulma aşamasında olan Kürdistan devletinin Türkiye’ye sıkıntıya sokacağını açıkladı. Ergetir, “Böyle bir devletin kurulmasında Türkiye olumsuz yönde çok etkilenecektir. Türkiye uniter bir yapıya sahip. Bu nedenle kurulacak olan Kürdistan devletinin Türkiye'nin toprak bütünlüğüne zarar verecektir. Türk hükümeti bu konuda çok daha ciddi bir çalışma ve politika yürütmek zorunda” dedi.

DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bolu, Irak’a saldırının karşısında olduklarını belirterek; böyle bir savaşı kesinlikle tasvip etmediklerini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *