ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye, 29 yıldır, Madımak katliamının skandallarla dolu tarihini izliyor

Türkiye, 29 yıldır, Madımak katliamının skandallarla dolu tarihini izliyor
YAYINLAMA: 03 Temmuz 2022 / 19.55
GÜNCELLEME: 03 Temmuz 2022 / 20.58
Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasi partilerin katılımı ile Sivas katliamının 29. Yıl dönümü dolayısıyla Yeşilsu’da Hayatını kaybedenlerin anısına çiçek bırakıldı

Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Tarık Alpdoğan, “Türkiye, tam 29 yıldır, Madımak katliamı davasının skandallarla dolu tarihini izliyor. Zira, Sivas katliamı davası, Türkiye'nin cezasızlık politikasının tarihi gibidir. Biz Aleviler diyoruz ki; Madımak’ı unutmadık, unutmayacağız. Yakanları da unutmadık. Aklayanların da unutmadık ve unutmayacağız” dedi.

Alevi inancı ve kültürü bu ülkenin geleceğinin teminatı

Katliamın tarihi ir arka planı olduğunu söyleyen Alpdoğan, “Katliamı gerçekleştiren planlı güçlerin, demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü, toplumsal, inançsal ve kültürel farkındalıkları yok sayıp bunları düşman bilen tek tip ulus, tek tip yurttaş yaratmaya çalışan zihniyetin ürünü olduğunu biliyoruz. Ancak şu bilinmelidir ki Aleviler bu ülkenin olmazsa olmazlarıdır. Alevi inancı ve kültürü de bu ülkenin geleceğinin teminatı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Alevilere 100 yıldır borçlu. Aleviler her türlü vatandaşlık görevini eksiksiz yerine getirmesine rağmen, vergilerini ödeyip, askerlik hizmetlerini yerine getirmelerine rağmen eşit yurttaşlık hakkından yararlanamamaktadırlar” ifadelerini kullandı.

Her türlü ayrımcılık son bulmalı

Cemevlerinin ibadethane olarak bir an önce kabul edilmesi çağrısında bulunan Alpdoğan, “Dedelerimiz ve analarımız inanç önderi olarak kabul edilmeli. Cemevi görevlilerine maaş bağlanarak, cem evi giderleri devlet tarafından karşılanmalı. Kapatılan ve vakıflar aracılığı ile el konulan dergâhlarımız gerçek sahibi olan biz Alevilere geri verilmeli. Her türlü ayrımcılık son bulmalı ve kime karşı olursa olsun nefret söylemleri en ağır biçimde cezalandırılmalı. Alevi köylerine cami yapılmasından vazgeçilmeli, her türlü asimilasyon politikasına son verilmeli. Alevilerin kutsal mekânlarına yapılmak istenen baraj, HES, maden ve taş ocağı projeleri derhal iptal edilmeli” açıklamasını yaptı.

Başkan Alpdoğan, Madımak Otelinin tartışmasız Utanç Müzesi olmasını isterken, “Nihayetinde ülkede gerçek anlamda laikliğin ve eşit yurttaşlık hakkının sağlanması gerekiyor. Adalet için, barış için, bir arada kardeşçe yaşamak, demokrasinin tüm kurallarının ve kurumlarının işletilmesini talep etmek, en temel talebimiz olan eşit yurttaşlık hakkımızı haykırmak için buradayız” dedi. 

Bu ülkeyi ve bu dünyayı yaşanır kılmak biz insanların elinde

Tilkiler Köyü Eğitim Kültür Sağlık ve Dayanışma Derneği Başkanı Av. Tarık Alpdoğan, konuşmasını şöyle bitirdi: “Baskı, şiddet, tutuklama, inkar, imha, asimilasyon vb. bütün yöntemleri denediler. Denenmemiş bir tek yol kaldı o da barış. Biz Aleviler, kimsenin inancından, kimliğinden, dilinden, kültüründen, cinsiyetinden dolayı ötekileştirilmediği, horlanmadığı, öldürülmediği, herkesin barış içinde bir arada kardeşçe yaşadığı, hakça bölüşümün esas alındığı, savaşların ve sömürünün son bulduğu kısacası inancımızda ‘Rızalık Şehri’ olarak tarif edilen bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Bu dünyayı bütün ötekiler ile birlikte inşa edeceğiz. Bu ülkeyi ve bu dünyayı yaşanır kılmak biz insanların elinde. Bu gerçeği her yerde ve her alanda haykırmaya devam edeceğiz. Değil 29 yıl, 29 asır da geçse Madımak katliamını ve diğer işlenmiş insanlık suçlarını unutmayacağız.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *