ANASAYFA arrow right Siyaset

Türkdoğan'dan Ağar uyarısı: Acilen tutuklanmalı, kaçabilir

Türkdoğan'dan Ağar uyarısı: Acilen tutuklanmalı, kaçabilir
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2021 / 19.57
GÜNCELLEME: 24 Mayıs 2021 / 19.57
Mehmet Ağar ve ekibinin yurt dışına kaçabileceği uyarısında bulunan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bunu engellemek için acilen tutuklama kararı çıkarılması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “organize suç örgütü liderliği” ile suçlanan Sedat Peker’in yayınladığı 7’nci videosunda, eski içişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın gazeteci ve Kürt iş insanlarına dair cinayetlerde rolü olduğu yönündeki ifadelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Türkdoğan, Sedat Peker’in açıklamaları ve yeniden yargılama kararı sonrası Mehmet Ağar ve ekibinin yurt dışına kaçabileceği konusunda uyardı.

Yeniden yargılamanın yapılacağı Ankara JİTEM Davası’nda mahkemenin Mehmet Ağar hakkında acilen tutuklama kararı çıkarması gerektiğini söyledi.

Türkdoğan, 1993-96 yılları için “karanlık yıllar” ifadesini kullanarak, “93'le başlayan süreç, devletin çeteleşmesi, tamamen kanun dışına çıkması, çetevari yöntemlerle faili meçhul cinayetlerin işlendiği, yüzlerce insanın gözaltında kaybedildiği, binlerce Kürt köyünün yakılıp yıkıldığı karanlık bir dönemdir” dedi.

"Ağar bir çete reisi"

Mehmet Ağar’ın faili meçhul cinayetlerin işlendiğine dair yargının önünde hesap vermesi için uzun dönemdir hukuki mücadele verdiklerini söyleyen Türkdoğan, Ağar’ın JİTEM ile ilişkisinden dolayı ceza aldığını hatırlattı:

“Susurluk Kazası’ndan sonra Başbakanlık Teftiş Kurulu bir rapor hazırladı ve o rapor üzerine soruşturmalar yapıldı. O soruşturmalardan biri davaya dönüştü. Mehmet Ağar suç örgütü kurmak ve lideri olmaktan 5 yıl hapis cezası aldı. Mehmet Ağar şu anda tescilli ve hükümlü bir çete reisidir. Cezası da infaz edildi. 

“Suç örgütlerinden bir tanesi de JİTEM’dir. Ağar JİTEM'in neresinde bilemiyoruz. Belki şimdi ortaya çıkacak ama müstakil bir suç örgütü kurduğu ortaya çıktı.  Kendisine bağlı ekibinin olduğu gerçeğiyle karşılaştık. Oradan zaten hüküm giydi.”

"Yeni açılan davaya katkı sunacak"

Türkdoğan, Ankara Bölge Adliye Mahkemesinin aralarında Ağar’ın da bulunduğu Ankara JİTEM Davası’nda 19 sanığın, faili meçhul cinayetlerden yeniden yargılanması kararına ilişkin şunları söyledi:

“Daha önce 18 kişinin faili meçhul cinayetinin işlediğine dair Ağar'a mahkeme beraat kararı vermişti. Davanın Ankara Bölge Adliye Mahkemesi gönderilmesiyle Ağar ve arkadaşlarının davasına ilişkin kararı esastan bozdu. 18 kişinin öldürülmesiyle ilgili delillerin yeterince değerlendirilmediğine kanaat getirdi. 

“Bunların araştırılması istendi. Bu çok önemli bir gelişme çünkü biz yıllardır bunun mücadelesini veriyorduk. Şimdi Peker’in söyledikleri, yeniden açılan davada iddialara katkı sunacaktır.

"Peker’in iddiaları araştırılmalı"

“Bugün anlıyoruz ki soruşturmalar genişletilmelidir. Peker’in Uğur Mumcu'ya dair iddiaları kesinlikle araştırılmalıdır. Tabii Kıbrıs'ta öldürülen gazeteci ile ilgili iddialar ciddi iddialardır. Bunların mutlaka araştırılması gerekiyor. 

“Ağar ve arkadaşları Türkiye'nin bir döneminde mahkûm olmuştur. 1990'lı yıllarda bunların sorumluluğu olduğu ortaya çıktı.”

"Mehmet ağar sizin için nasıl oy toplar?"

Mehmet Ağar’ın Cumhur İttifakı’nın ortağı olduğunu söyleyen Türkdoğan, şöyle devam etti: 

“Bu kişiyle bunun ve buna benzer kişilerle nasıl ittifak kuruyorsunuz? Niye aynı hatayı tekrarlıyorsunuz. AKP, MHP, ulusalcılar, devlet içi devlet legal-illegal bütün yapılar ittifak halindedir. Bu ittifakın derhal dağılması lazım. 

“AKP’nin hızla Cumhur İttifakı denen, ne olduğu belli olmayan ittifaktan kendini kurtarması lazım. Bunları AKP'lilerin yüzüne kaç defa söyledik. Mehmet Ağar, sizin için nasıl oy toplar, nasıl sizin için miting yapar?

“Bütün suç örgütleri devlet içerisinde her türlü suçu işliyor. Şimdi birisi ifşalarda bulunuyor. Peker, bugün bizim söylediğimizi söylüyor. Kürt meselesi çözülmeden olmaz. Bu işi dönüp dolaşıyoruz yine aynı noktaya geliyoruz. Kürt sorunun çözümsüzlüğü üzerine kurulmuş bir koalisyon var.”

"Ağar kaçabilir"

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Peker'in Ağar hakkındaki iddialara ilişkin çağrıda bulunan Türkdoğan, Mehmet Ağar hakkında derhal soruşturma açılmasını istedi:

“Savcılar bu noktada mutlaka Peker'in açıklamalarını dinlemeli ve açıklamalarında belirttiği olgulara dayalı olarak delil toplamaları gerekiyor. Türkiye'nin artık Ağar mafyasından kurtulması lazım. Nasıl kurtulacak? Mahkeme Ağar’a, JİTEM davasında bozma kararı vermişti. 

“Ankara JİTEM davasında çok hızlı bir şekilde tutuklama kararı vermesi lazım. Çünkü bu kadar iddiadan sonra Ağar ve ekibi muhtemelen Türkiye’den kaçacaklar. Bunların kaçmaması için bunlar hakkında tutuklama kararı çıkarılması lazım.”

"İlişkiler açığa çıkmasın diye avukatlar cezaevinde"

Türkdoğan, cezaevinde bulunan Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın Susurluk Davası’nda Ağar’ın da parmağının olduğunun kanıtlamak için çok emek sarf ettiğin belirtti:

“Soylu ise avukat arkadaşlarımızı terörist ilan etti. Kozağaçlı kararlı bir hak savunucusudur. İktidar Kozağaçlı gibi hak savunucularını devlet-mafya ilişkilerinin ortaya çıkarmasın diye ısrarla hapiste tutuyor.

"Soylu’nun zamanı gelmiştir"

“Soylu’nun hesap verme zamanı gelmiştir ama onun hesap verebilmesi için önce o koltuğu terk etmesi lazım. Elbette ki Türkiye siyaset kurumu Soylu’nun koltuktan alınmasını bir şekilde sağlayacaktır. 

“Siz insanları terörist ilan ederken onların masumluk haklarını defalarca çiğnediniz. Biz yine onları terörist ilan etmiyoruz. Biz diyoruz ki, iddiaları araştırılsın masumluk haklarına saygı duyun.”

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *