ANASAYFA arrow right Teknoloji

Turkcell Hayal Ortağım servisiyle Gaziantep’te engeller kalkıyor

Turkcell Hayal Ortağım servisiyle Gaziantep’te engeller kalkıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Turkcell’in YGA ile birlikte hayata geçirdiği “Hayal Ortağım”a eklenen “Yol Arkadaşım AVM” özelliğiyle
Turkcell’in YGA ile birlikte hayata geçirdiği “Hayal Ortağım”a eklenen “Yol Arkadaşım AVM” özelliğiyle Gaziantepli görme engelliler Forum Gaziantep AVM, Primemall Gaziantep AVM ve Sanko Park’ta alışverişlerini kimseden yardım almak zorunda kalmadan yapabilecek.

Turkcell’in YGA işbirliğiyle hayata geçirdiği, görme engellilerin sosyal hayata daha aktif ve bağımsız katılmalarını amaçlayan “Hayal Ortağım” uygulaması içerisinde bulunan “Yol Arkadaşım AVM” özelliği geçtiğimiz günlerde Forum Gaziantep AVM’de Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin katılımıyla Anadolu’daki görme engellilerin kullanımına açıldı. Hayal Ortağım uygulaması içerisinde bulunan “Yol Arkadaşım AVM” özelliği sayesinde Gaziantep’te yaşayan görme engelliler, Forum Gaziantep, Primemall AVM ve Sanko Park’ta önünden geçtikleri mağazaların hangi mağaza olduğu bilgisini alabiliyor ve gitmek istedikleri mağaza, asansör, danışma gibi noktalar için yönlendirmelere ulaşabiliyor.

“Hayal Ortağım” Gaziantep’ten
sonra diğer Anadolu şehirlerinde

“Hayal Ortağım Yol Arkadaşım AVM” özelliği yaz sonuna kadar toplam 6 ilde 12 AVM’de hayata geçirilecek. 2017 yılı içerisinde Türkiye çapında 40 AVM’ye ulaşması hedeflenen uygulamayla Türkiye’de yaşayan görme engellilerin AVM gibi toplu yaşam alanlarında herkes gibi özgürce zaman geçirebilmeleri amaçlanıyor. Bu hizmetten faydalanmak için görme engellilerin App Store veya Google Play’den Hayal Ortağım uygulamasını indirip üye olmaları yeterli. Uygulama tüm operatör kullanıcılarına açık olmakla birlikte Turkcell müşterilerine data kullanımı tamamen ücretsiz olarak sunuluyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri ile Gaziantep’te okuma-yazma bilmeyen kadınlara yönelik ücretsiz okuma yazma kursu düzenleniyor.
Merkez ve ilçelerde her kesimin ücretsiz kurslardan faydalanarak meslek sahibi olmalarını sağlayan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK), bu kapsamda kadınların okuma-yazma öğrenmesi için okur-yazarlık kursu açtı.
20-66 yaş aralığındaki kadınların yoğun ilgi gösterdiği kurslarda, kadınlar kelimeleri heceleyerek başlıyor.
Okuma-yazma öğrenmenin heyecanı ve sevinci gözlerinde okunan kadınlardan bazıları kısa sürede öğrenirken, bazıları ise okumayı öğrendikten sonra farklı kurslara giderek meslek sahibi oluyor. Kursa gelen kadınlarınların bazıları ise köylerden geliyor.
Kursiyerlerden 58 yaşındaki Döne Geçkel öğretmenlerin onlarla yakından ilgilendiğini belirterek, okuma yazmayı kursta öğrendiğini söyledi.
48 yaşındaki Mehtap Kalkan da yaklaşık iki aydır kursa geldiğini ve okuma-yazmaya geçtiğini aktardı.
Okumanın yaşı başı olmadığını vurgulayan Kalkan, “Ben köyden geliyorum. Okuma-yazma kursu açıldığını duyunca hemen gelip kaydoldum. Bu yaştan sonra okuma yazma öğrendiğim için çok mutluyum. Önceden tek başıma dışarı çıkamazdım. Şimdi ise kimseye ihtiyacım yok. Bu kursun açılmasına öncülük eden Belediye Başkanımız Fatma Şahin’e ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Hatun Ezgi ise iki haftadır geldiği kursta okumaya geçtiğini belirterek, okuma-yazması olmayan kadınlara biran önce kurslara giderek öğrenmesini önerdi.
Emine Yalçın da çok mutlu olduğuna vurgu yaparak, “Çok güzel bir duygu. Keşke şimdiye kadar çabalayıp öğrenseydim” diye konuştu.
GASMEK’in 6 kurs merkezinde verilen okur-yazarlık kursu, 3 ay sürüyor. Haftada 3 gün ve 3 saat verilen eğitimlerin sonunda katılımlcılara sertifika veriliyor.


Bölgeye manşet fotolu
Cezaevlerinden tahliyeler başlıyor....38 bin hükümlü salıveriliyor...
Kanun Hükmünde Kararname
ile gizli “Af” yürürlüğe girdi
Kapalı ve açık cezaevlerinde bulunan yaklaşık 38 bin hükümlünün tahliyelerine öğleden sonra başlanacak. Yeni düzenleme ile tahliyelerin ardından cezaevlerindeki sayının 175 bin 499'a düşmesi bekleniyor.

671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"a eklenen geçici maddeyle iki yeni düzenleme yapıldı.
1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçları kapsayan düzenleme kapsamında, denetimli serbestliğin kapsamı bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Böylece, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan ve iyi hali de göz önüne alınacak hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan bölümü, çeşitli denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.
Bu düzenlemeyle, hükümlüler cezaevlerinde değil de dışarıda aileleriyle yaşayarak kalan cezalarını çekebilecek.
Süreli hapis cezalarına mahkum edilen hükümlüler ise cezalarının "üçte ikisini" cezaevlerinde çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu sürede de değişikliğe gidildi. Bu kapsamda aldıkları hapis cezasının "yarısı" kadar cezaevlerinde kalan hükümlüler koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.
İlk etapta 38 bin kişi tahliye olacak
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilk etapta 38 bin mahkumunun yeni düzenlemeden yararlanarak tahliye edileceğini açıklamıştı.
Adalet Bakanlığı yetkilileri ise 38 binin, 17 Ağustos tarihi itibarıyla tahliye edileceklerin sayısı olduğunu, gelecek günlerde cezasını dolduranların, denetimli serbestlik hükümleri kapsamına girenlerin de cezaevlerinden tahliye edileceğini bildirdi.
Tahliyeler bugün başlıyor
Yeni düzenleme ile Türkiye genelindeki Cumhuriyet Başsavcılıkları tahliye mesaisine başladı. Yeni düzenleme kapsamındaki suç türlerinden hükümlü olanlar için tahliye işlemleri başlatıldı.
Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yapılan çalışmaların ardından açık ve kapalı ceza infaz kurumlarından bugün öğleden sonra tahliyelere başlanacağı bildirildi.
Cezaevleri boşalacak
Toplam kapasitesi 187 bin 351 olan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde 16 Ağustos 2016 tarihi itibarıyla 213 bin 499 hükümlü ve tutuklunun bulunduğu öğrenildi.
Yeni düzenleme ile 38 bin hükümlünün tahliye edilmesinin ardından cezaevlerindeki sayının 175 bin 499'a düşmesi bekleniyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *