ANASAYFA arrow right Sağlık

Türk Eczacıları Birliği'nden aşı açıklaması: “Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil”

Türk Eczacıları Birliği'nden aşı açıklaması: “Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil”
YAYINLAMA: 24 Kasım 2020 / 13.34
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2020 / 14.22
Türk Eczacıları Birliği, Covid-19 aşı çalışmalarını "umut verici" olarak değerlendirirken, aşının sağlık çalışanlarını önceliklendirecek, avantajsız gruplar ve yoksul bölgeler geride bırakılmayacak şekilde dağılımı çağrısında bulundu.

Türk Eczacıları Birliği, Covid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili görüşlerini paylaştığı açıklamasında "Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil" dedi.

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre şu anda geliştirilmekte olan 100'den fazla Covid-19 aşısı adayı var ve bunların bir kısmı insan deneme aşamasında olduğu hatırlatıldı.

Aşı çalışmalarında gelinen nokta “umut verici” olarak nitelendirilirken ülkelerin aşıya erişim sıralamasının nasıl belirleneceği, gelişmekte olan ya da yoksul ülkelerin aşıya nasıl ulaşacağı gibi pek çok sorunun da ortaya çıktığı, bu soruların gelecekte pek çok “kaosa ve eşitsizliğe neden olabileceği” kaydedildi.

Eczacılar, “Bunun önüne geçmek adına bilimsel işbirliğinin önemi anlaşılmalı ve herkesin aşıya erişim hakkı patente kurban edilmemelidir” dedi.

“Adil bir tahsis mekanizması”

Aşının sağlık çalışanlarını önceliklendirecek, avantajsız gruplar ve yoksul bölgeler geride bırakılmayacak şekilde dağılımı çağrısında bulunan eczacılar tavsiyelerini sıraladı:

* Tüm ülkeler ve vatandaşlara yetecek sayıda ve hızda aşı üretimi için gerekli altyapılar uluslararası kuruluşlarca desteklenerek oluşturulmalıdır. 

* Firmalar COVID salgını sırasında tüm patent ve fikri mülkiyet haklarından feragat etmelidir. 

* Aşı fiyatları insan sağlığı önünde engel olmamalıdır. Aşılar ve COVID’de kullanılan tüm ilaçlar her koşulda, herkes için kamu tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanmalıdır. 

* Aşı ülkelerin ekonomik durumlarına göre fiyatlandırılmalı, üreticiler tarafından yoksul ülkelere ücretsiz olarak sağlanmalıdır. 

* Üretilen tüm aşıların uluslararası dağıtımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından planlandığı gibi yapılmalı ve ülkelerin aşı dağıtımı planları da DSÖ tarafından denetlenmelidir. 

* Tüm ülkelerde aşı kamu sağlık otoritesi tarafından, belirli bir planlama dahilinde ve denetlenerek dağıtılmalıdır. 

* Adil bir aşı tahsis mekanizması kurgulanmalı, öncelikli risk grupları tüm dünyada eşzamanlı olarak aşıya erişebilmelidir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *