ANASAYFA arrow right Sağlık

Türk Eczacıları Birliği'nden açıklama:"Uygunsuz maske satışı bulaş riskini arttırıyor"

Türk Eczacıları Birliği'nden açıklama:"Uygunsuz maske satışı bulaş riskini arttırıyor"
YAYINLAMA: 28 Ekim 2020 / 18.52
GÜNCELLEME: 28 Ekim 2020 / 18.52
Türk Eczacıları Birliği, koronavirüs salgını nedeniyle kullanılması zorunlu olan "maskelerin uygunsuz satışı" hakkında açıklama yayımladı. Türk Eczacıları Birliği, doğru şekilde kullanılmayan ve imha edilmeyen maskelerin virüsün kendisi kadar zararlı başka sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

TEB, doğru yerde üretilmeyen, doğru şekilde kullanılmayan ve imha edilmeyen maskelerin virüsün kendisi kadar zararlı başka sonuçlara neden olabileceğini belirtti.

"Uygunsuz maske satışına dur denilmeli" başlıklı açıklama şöyle devam etti:

"Hemen her yerde denetime tabi olmayan, doğru ve hijyenik şekilde satışa sunulmayan cerrahi maskelere rastlanıyor. Çoklu paketin açılarak satılması, birden fazla kişinin o paket içerisinden maske alması bulaş riskini arttırıyor. Maskenin elden ele dolaşması, başka yerlerle temas etmesi gibi durumlar, koronavirüs dışında diğer enfeksiyon hastalıkları açısından da risk oluşturuyor."

"Bir maske dört saatten uzun süre kullanılmamalı"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu'nun Ürün Takip Sistemi'ne (ÜTS) kayıtlı firmaların ürettiği maskeleri kullanmanın önemini hatırlatan TEB, maske kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda yurttaşları uyardı:

"Maskeyi takmadan önce el hijyeni sağlanmalı.

Maske dikkatli bir şekilde yerleştirilmeli; ağız ve burnu kapattığından emin olunmalı. burun kemerine sıkıştırılmalı ve yüzle arasında minimum boşluk sağlanmalı.

Maske yüzdeyken maskeye dokunulmamalı.

Nemlenmiş, ıslanmış maskeler çıkarılmalı, yeni ve kuru olan maskeyle değiştirilmeli.

Tıbbi maskeler tek kullanımlıktır, asla yeniden kullanılmamalı.

Maskeler gün içerisinde periyodik aralıklarla değiştirilmeli, bir maske dört saatten daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Maskeyi değiştirirken iplerinden tutulmalı, bez kısmına asla dokunulmamalı ve sonrasında el hijyeni sağlanmalı.

Kullanılmış maskeler varsa tıbbi atık kutularına atılmalı, çevrede böyle bir kutu bulunmuyorsa ağzı bağlı poşetlerle çöpe atılmalı."

CHP'li Kaplan'dan soru önergesi

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Merdiven altı üretilen, marketlerden tekellere mahalle aralarında satılan maskelerin denetimini soran Kaplan, bu maskelerin enfeksiyon ve solunum hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *