ANASAYFA arrow right Sağlık

Türk Eczacıları Birliği: "Aşı karşıtlığı, salgının yıllarca sürmesi anlamına geliyor"

Türk Eczacıları Birliği: "Aşı karşıtlığı, salgının yıllarca sürmesi anlamına geliyor"
YAYINLAMA: 18 Aralık 2020 / 18.35
GÜNCELLEME: 18 Aralık 2020 / 21.21
Türk Eczacıları Birliği, koronavirüs aşılarına duyulan güvensizlik hakkında yaptığı açıklamada "Acil Durum Kullanımı Onayı ilk kez yapılan bir uygulama değil. Halk sağlığı acil durumları karşısında 1960'lardan beri uygulanıyor" dedi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), kamuoyunda tartışmalara neden olan koronavirüs aşısına ilişkin açıklama yaptı. Bilime ve bilim insanlarına itibar edilmesi gerektiğini hatırlatan TEB'in açıklamasında şöyle denildi:

"İnsanlar korku ve endişeyle bu sürecin sona ermesini bekliyor. Ancak bir gün gözümüzü açtığımızda Covid-19 geçmiş olmayacak.

"Bu büyük felaket, ancak aşıyla ve ilaçla durdurulabilir. Bu nedenle tüm dünya Covid-19'dan korunma ve tedaviye odaklanmış durumda. Şu anda 11 aşı, Faz 3 uygulamasını tamamlamak üzere.

DSÖ çalışmaları izliyor

"Her ülke kendi kendine aşı geliştirmiyor. Aşı geliştirme süreçleri, dünyanın neresinde olursa olsun Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yakından izleniyor.

"Aşıyla ilgili bildirilen yan etkiler de yine DSÖ bağımsız bilim insanlarınca oluşturulmuş bir komitede değerlendiriliyor. Çeşitli ülkelerde aşı uygulamaları da başladı.

Aşı zararlı olabilir mi?

"Covid-19 aşıları ile ilgili en çok kafa karıştıran konu, aşılar 'Acil Durum Kullanımı' prosedürlerine göre yapılmaya başlanacağı söylendiği için yaşanan kitlesel güvensizlik hissi oldu.

"Nitekim İngiltere acil durum protokolü uygulayarak aşı kampanyasına başladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bir aşıya acil durum kullanım izni verdi, diğer bir aşıyı da değerlendiriyor. Avrupa'da pek çok ülke de benzer bir yolu izleyecek.

"Acil Durum Kullanımı Onayı ilk kez yapılan bir uygulama değil. Halk sağlığı acil durumları karşısında 1960'lardan beri uygulanıyor.

"Onay mekanizmaları uzun sürebildiği için bu sistem daha fazla can kaybı yaşamamak için devreye sokuluyor ve her ilaç ya da aşı için bu onay verilmiyor. Aşının hastalığı önlemede sonuç alıcı olduğuna dair güçlü kanıtlar olması gerekiyor.

Aşıların bilinen yan etkileri

"Aşılama güvenlidir ve aşıların yan etkileri genellikle minör (basit, küçük) ve geçicidir. Kolda yanma veya hafif ateş hissedebilirsiniz. Daha ciddi yan etkiler de olasıdır ancak bunlar son derece nadir görülürler.

"Bir kişinin bir hastalıktan ya da Covid-19 enfeksiyonundan ciddi şekilde zarar görme olasılığı, koronavirüs aşısından zarar görme olasılığından çok daha fazladır.

"Aşılar, milyonlarca insanın yaşamına sağlıklı olarak devam etmesini sağlamaktadır.

"Covid-19 salgınının gidişatı göz önüne alınırsa aşı karşıtlığı, salgının yıllarca sürmesi ve milyonlarca cana mâl olması anlamına gelmektedir. Böylesi bir salgında aşı yaptırmamak başkasının canına kast etmek manasına gelmektedir.

"Türkiye'ye Çin'den gelecek Covid-19 aşısı için geri sayım sürüyor, söz konusu aşının aralık sonu itibariyle Türkiye'ye gelmesi öngörülüyor.

"Çin'den gelecek aşı, konvansiyonel aşılar sınıfındadır. Yani, daha önce kullanımda olan aşıların üretim proseslerini içermektedir ve bu aşının güvenliği yüzlerce insanın katıldığı Faz 2 çalışmalarında kanıtlanmıştır.

"Bu sonuç, kısa vadede ağır bir yan etkisinin olmayacağı anlamına geliyor.

"Koruyuculuğu zaman gösterecek"

"Faz 3 çalışmaları ise Endonezya, Brezilya ve Türkiye'de sürmektedir. Bir başka deyişle, aşının güvenliğinin sağlaması yapılmış durumdadır, ancak koruyucu olup olmadığını önümüzdeki süreç gösterecek.

"Bunun yanı sıra toplumda koruyucu kalkan sağlanması için toplumun çok büyük bir kısmının aşılanması gerekiyor. Bu durum aşılama başlasa dahi tedbirlere devam edilmesi gerektiği anlamına geliyor.

"O nedenle sağlık çalışanları ve riskli hastalarımızdan başlayarak, aşımızı olacağız ve belirli bir süre geçene kadar da maske, mesafe, hijyen önlemleriyle yaşamaya devam edeceğiz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *