ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Türk çiftçisi sahipsiz

Türk çiftçisi sahipsiz
YAYINLAMA: 16 Mart 2021 / 13.23
GÜNCELLEME: 16 Mart 2021 / 13.23

Türkiye’de çiftçiliğin maliyetinin çok pahalı olduğunu ifade eden üreticiler, bu şartlarda çiftçilik yapılmasının imkansız olduğuna dikkat çekti. Ziraat Odası İl Meclis Başkanı Zihni Kepkep, buğdayın çiftçiye maliyetinin 296 bin lira olduğunu ancak piyasada 230 bin liradan alıcı bulabildiğini söyledi. Ürünün zararına sattığını, bu nedenle birçok kişinin çiftçiliği bıraktığını kaydeden Kepkep, “Türk çiftçisi sahipsiz. Devlet tarımı adeta gözden çıkarmış. Tarımı kalkındıracak, tarıma destek olacak, geliştirecek hiçbir uygulama yok. Tarım Bakanlığı tarımın sorunlarını sıralıyor, fakat çözüme yönelik çaba yok.

Uygulamada hiçbir şey göremiyoruz. Zaten devletin bu ilgisizliği yüzünden tarım giderek yok oluyor. Beraberinde tarımla uğraşanlar da büyük sıkıntılarla karşı karşıya. ABD her şeye rağmen tarıma destek verirken Türkiye köstek oluyor. Böyle adaletsiz ve saçma bir uyulama olabilir mi? Ülke sanayisinin yüzde 60’ı tarıma dayalı üretim yapıyor. Ama hükümet bu gerçeği bir türlü görmek istemiyor. Çiftçiler işsiz. Tarlalar boş, çiftçi maliyet fazla olduğu için ekim yapmaktan vazgeçiyor. Bu sıkıntı sorun nereye kadar devam edecek?” diye konuştu.

Bir litre suyun bir kilo buğday ile aynı fiyata satıldığına dikkat çeken Kepkep, “Buğday çiftçinin elinden çıktıktan sonra para ediyor. Şimdi buğdayın yüzüne bakan yok” dedi. Gaziantep’te sert ve yumuşak buğday yetiştirildiğini hatırlatan Kepkep, bu yılki verimin iyi olduğunu, ancak fiyatların düşük olması nedeniyle çiftçinin yüzünün gülmediğini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *