ANASAYFA arrow right Ekonomi

Turizm sezonu ile sektör toparlanma sürecine girdi

Turizm sezonu ile sektör toparlanma sürecine girdi
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2021 / 21.28
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2021 / 21.31
Bakır ürünlerinin yüzde 90 turistlere hitap ettiğini açıklayan Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, sektörün turizm sezonu ile birlikte toparlanma sürecine girdiğinin altını çizdi. “Kente gelen turistler esnafın yüzünü güldürüyor” dedi.

Turist, Bakırcılar Çarşısı’na uğramadan gitmiyor

Bakırcı esnafın Gaziantep’in lokomotifi olduğunu belirten Açık, “Şehrimize gelen turistler Bakırcılar Çarşısı’na uğramadan gitmiyor. Yaz sezonu ile birlikte bir hareketliliğin olduğunu gözlemliyoruz, lakin artan vaka sayıları bizleri endişelendiriyor. Bu salgın ile mücadele etmek için maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarının yanı sıra aşılarımızı olalım. Hiç kimse ‘Bana bir şey olmaz’ demesin. Eğer salgını aşı bitirecekse aşı olmayanlara karşı yaptırım uygulanmalı” değerlendirmesini yaptı.

Ne kadar fazla turist girerse kentin ekonomisi o kadar canlanır

Esnafın 15 aylık kötü bir süreçten geçtiğini ama salgın tehlikesinin halen devam ettiğini ifade eden Açık, “Bu süreçte sokağa çıkma ve hafta sonu yasakları gibi çeşitli kısıtlamalar oldu. Bu gibi kısıtlamalar mesleğimizi olumsuz etkiledi. 1 Temmuz normalleşme süreciyle birlikte birçok kısıtlama kalktığından sektör canlandı ve bakır zamları da durdu. Yaptığımız ürünler genellikle yerli ve yabancı turistlere hitap etmektedir. Kentimize turist gelmesi için başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar büyük çaba gösteriyor. Çünkü şehrimize ne kadar fazla turist girerse kentin ekonomisi o kadar canlanır” şeklinde konuştu.

En küçük esnafın bile devlete büyük faydaları var

Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, turistlerin gelmesiyle esnafın yavaş yavaş toparlanmaya başladığını vurgularken, salgın sürecin fırsatçıların ortaya çıktığını hatırlattı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Koronavirüs salgını ile mücadele edilirken, bazıları bunu fırsata çevirdi. Yıllardan beri fırsatçılarla mücadele edilmesi için çağrılar yaptık. Devlet baba, esnaf evlattır, baba evladına sahip çıksın dedik. Gelip, sorunları, sıkıntıları dinlediler, ancak önemli olan icraat. En küçük esnafın bile devlete büyük faydaları var.”

Sektörün kalifiyeli eleman sorunu halen devam ediyor

Açık, sektörün kalifiyeli eleman sorununun halen devam ettiğinin altını çizdi. “Bakırcılık sadece Türkiye’de değil, dünyada önemli bir meslektir. Artık bakır malzemeleri mutfağa da girdi. Sektörümüzün kalifiyeli eleman sorunu var. Bu sorunu İŞ-KUR ile ortak yaptığımız projeler ile çözmeye çalışıyoruz, fakat sadece nakışçı değil, sıvacı, polisajcı, tornacı lazım. Bu mesleği yapan olan çocukların ilköğretimden bizlere verilmesi gerekiyor. Bu şekilde olursa çıraklık ve kalifiyeli eleman sorununu çözeriz” ifadelerini kullandı. Özer Karınca

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *