ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Turizm sektörü kan kaybediyor

Turizm sektörü kan kaybediyor
YAYINLAMA: 10 Ekim 2022 / 19.35
GÜNCELLEME: 10 Ekim 2022 / 19.35
Yabancılar gelmez oldu

Turizm sektörü devam eden durgunluktan nasibini alıyor. Özellikle Irak Savaşından bu yana bölgeye yabancı turist gelmediği belirtilirken, sektörde %30 iş kaybı olduğu vurgulandı. Ölü bir sezon geçiren sektörde, turistik tesislerin çoğu zaman boş kaldı, sezon sonunda acente veya tesislerin bir çoğuna kilit vurulabileceği ifade ediliyor.

Bölgede 80 turizm seyahat acentesi var

Yürütme kurulu başkanı Cihat Gürüz, bölgede 80 turizm seyahat acentesinin bulunduğunu, ancak sezon olmasına rağmen bekledikleri iş yapamadıklarını ve ölü bir sezon geçirdiklerini açıkladı. Turizm sektörünün kan kaybettiğini açıklayan Gürüz, bir yıl öncesine göre bölgeye gelen turist sayısında büyük bir azalma olduğunu, tur sayılarının düştüğünü belirtti.

Kağıt üzerindeki olumlu gelişme çarşıda pazarda yok

“Piyasadaki durgunluktan turizm sektörü olarak olumsuz etkilendik. İnsanların alım gücü olmadığı için tatile çıkanların sayısında da azalma oldu. Esnaf, ticari iş yapamayınca tatili düşünemiyor. Yani piyasadaki durum direk bize yansıyor. Örneğin şu an tatil sezonu, Eylül ayında sona eriyor. Fakat sezon çok ölü geçiyor. Acenteler iş yapamıyor. Tesisler boş duruyor. Ayda bir-iki grup olursa onlara hizmet edebiliyorlar, yoksa bekleme diler. Sezon olduğu için kimse iş yerine kilit vuramıyor. İş yaparım düşüncesiyle sezonu bitimini bekliyor. Ancak sezon bittikten sonra kapanan tesis veya acente sayısında artış olabilir. Çünkü dayanacak gibi değil. Ülkedeki ekonomik durum belki kağıt üzerinde iyi görünebilir ama piyasada olumlu bir gelişme yok. Enflasyon düşüyor, döviz düşüyor ama insanların alım gücü de düşüyor. Gerçek hayatta çarşıda pazarda maalesef aynı olumlu hava görünmüyor. Zaten insanlar aç, iş yok, işsizlik artarak devam ediyor. Bu durumda kimse seyahat etmeyi düşünmüyor. Geçen yıl böyle değildi, hatta geçen yıl önümüzdeki bir yılı görebiliyorduk. Fakat bu yıl böyle bir şansımız yok” dedi.

Yabancı turist gelmez oldu

Cihat Gürüz, Irak Savaşı nedeniyle yabancıların Türkiye güvenli bir ülke olarak görmediğini ve tatili için Türkiye’ye düşünmediğini açıkladı. İki-üç yıl öncesine kadar tatil için Türkiye’yi tercih edenlerin sayısında artış olduğunu, ancak şimdi gelenlerin arkeolojik kazı veya ticari amaçlı olup parmakla sayılacak kadar azaldığını söyledi.

Kültür turizminin sıkıntısı kendini belirtiyor

Türkiye’de hiçbir alanda ciddi istatistik hazırlanmadığını ifade ederken Türkiye’de kültür turizminin olmaması nedeniyle sektörün kan kaybettiğini, hükümetin Irak politikası ile ilgili tutarsızlığı ve tanıtımdaki yetersizliğinin ülkeyi bugünkü noktaya getirdiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *