ANASAYFA arrow right Güncel

Tüm yönetici pozisyonlarının yüzde 33'ün kadın olacak

YAYINLAMA: 23 Kasım 2022 / 15.24
GÜNCELLEME: 23 Kasım 2022 / 15.24
Avrupa Parlamentosu’ndan şirketler hakkında “cinsiyet kontenjanı” kararı

Karara göre, AB üye ülkelerindeki şirketlere Haziran 2026 sonuna kadar, tüm yönetici pozisyonlarının yüzde 33'ünün yeterince temsil edilmeyen cinsiyet tarafından doldurulması zorunluluğu getirildi

Avrupa Parlamentosu (AP), Haziran 2026'ya kadar Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki halka açılmış tüm büyük şirketlerde, yöneticilerin en az yüzde 33'ünün temsil edilmeyen cinsiyet tarafından oluşmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Fransa'nın Strazburg şehrinde devam eden AP Genel Kurul oturumları kapsamında oylanan “Yönetim Kurullarında Kadın” olarak da anılan yasa tasarısı kabul edildi. İlk kez 2012 yılında AB Komisyonu tarafından önerilen ancak Mart 2022’ye kadar AB Konseyi düzeyinde beklemede kalan tasarı 10 yıl sonra kabul edilmiş oldu.

Karara göre, AB üye ülkelerindeki şirketlere Haziran 2026 sonuna kadar, tüm yönetici pozisyonlarının yüzde 33'ünün yeterince temsil edilmeyen cinsiyet tarafından doldurulması zorunluluğu getirildi.

Söz konusu karar bir iş yerinde daha az temsil edilen cinsiyetin işe alımını teşvik etmeyi amaçlarken, karar ile bir iş yerinde az temsil edilen cinsiyetin belirlenen oranlarda temsil edilmesi zorunlu oldu.

Uygulamayana ceza verilecek

AB üye devletlerine söz konusu kararın uygulanması için kararın resmi gazetede yayınlanması ve ondan 20 gün sonra yürürlüğe girmesinin ardından iki yıl süre tanınacak. Bu 2 yıllık sürede üye devletlerin 250’den fazla çalışanı olan işletmelerin yönetimlerinde öngörülen cinsiyet temsilinin sağlanmasını temin etmesi istenecek. Haziran 2026’nın sonundan itibaren üye ülkelerin kararı uygulamayan işletmeleri tespit ederek cezalandıracak.

Karara uymayan şirketlerin yönetim kurulları feshedilebilecek

Üye devletlerin, açık ve şeffaf atama prosedürlerine uymayan şirketler için para cezaları gibi etkili, caydırıcı ve orantılı cezalara ilişkin kurallar koyması gerekiyor. Bunun için her ülke kendi adli sistemi içinde ayrıca bir yetkilendirme yaparak söz konusu şirketlerin kurallara uymadan kurulan yönetim kurullarını feshetme yetkisine sahip olacak. Bu şartlar bakımından uyarı alan işletmelerin gerekli düzenlemeyi taahhüt etmeleri ve buna dair bilgileri açıkça internet sayfalarından yayınlamaları gerekecek.

Küçük ve orta ölçekli şirketler karardan muaf tutuldu

AP tarafından kabul edilerek işletmelerin yönetim kurullarına yeni zorunluluklar getiren ve cinsiyet temsilini öngören yeni düzenleme, 250'den az çalışanı olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için geçerli olmayacak. Öte yandan, geçtiğimiz sene AB'nin halka açık en büyük şirketlerinde yönetim kurulu üyelerinin yüzde 30,6'sı kadınlardan oluşuyordu.İHA 

CHP’li Başevirgen:

Yurttaşların banka borcu 1 trilyon 425 milyar lira

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, üç kamu bankasının 9 ayda kârlarını rekor seviyesinde katladığını rakamlarla anlatarak, “Yurttaşların borcu da aynı oranda artarak rekor tazeliyor. Yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu takiptekiler de dahil olmak üzere 11 Kasım itibariyle 1 trilyon 425 milyar lira olarak gerçekleşti” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, hükümetin ekonomik politikaları nedeniyle bankaların kârlarını katladığını, yurttaşlarının ise daha da fakirleştiğini rakamlarla ortaya koydu.

Bankalar tarafından yapılan üçüncü çeyrek net kârlarına ilişkin verileri paylaşan CHP’li Başevirgen, bankaların rekor kırmaya devam ettiğini söyleyerek, “Üç büyük kamu bankası 2022’nin ilk 9 ayındaki net kârlarını açıkladı. Buna göre, Ziraat bankası 2022’nin ilk 9 ayında 24 milyar 833 milyon TL (geçen yılın aynı dönemine göre değişim yüzde 722) , Vakıfbank 15 milyar 610 milyon TL (değişim yüzde 617) , Halkbank ise 8 milyar 900 milyon TL (değişim yüzde 4039) net kâr elde etti.  İktidarın uyguladığı ekonomik yıkım programının, en çok bankacılık sektörüne yaradığı bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. Bankalar kâr rekoru kırmaya devam ediyor ancak yurttaşların borcu da aynı oranda artarak rekor tazeliyor. Yurttaşlar Vakıfbank’ın 9 aylık net kârından fazlasını bir haftada bankalara borçlandı” diye konuştu.

Başevirgen iktidarın, satın alma gücünü enflasyonla erittiği vatandaşları bankalara borçlandırarak ekonomiyi büyütmeye çalıştığını söyleyerek, “Bireysel krediler ve kredi kartı borçlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Geliri yetmediği halde yüksek enflasyon nedeniyle harcamalarını öne çekip borçlanan vatandaşların bankalara olan borcu 4 – 11 Kasım haftasında 21,1 milyar lira arttı. Bir kamu bankasının 9 aylık net kârından fazlasını bir haftada borçlanmak zorunda kalan milyonlar, iktidarın ‘şahlanan’ ekonomi politikasının aslında nasıl büyük bir çöküş yaşattığını gözler önüne seriyor” dedi.

Son 6 ayda yurttaşların borcunda 313 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Başevirgen, “Yurttaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu takiptekiler de dahil olmak üzere 11 Kasım itibariyle 1 trilyon 425 milyar lira olarak gerçekleşti. Borcun 1 trilyon 41 milyar lirası bireysel kredilerden, 384 milyar lirası da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklanıyor. Son hafta tüketici kredilerinde 11 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 10 milyar liralık artış oldu” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bankalara olan borcunda yılbaşından bu yana 400 milyar liralık, toplam borçlarında ise 402 milyar liralık artış yaşandığını söyleyen Bekir Başevirgen, “Asgari ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankalara mecbur bırakılan yurttaşlar olmayan gelirlerini harcamaya devam ediyor. Bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 36 milyon 671 bin kişiye yükseldi. Eylül ayı sonu itibari ile 706 bin kişi kredi kartı borcunu, 820 bin kişi de kredi borcunu ödeyemedi. 4 milyon 165 bin kişi yasal takibe alındı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *