ANASAYFA arrow right Güncel

Tüm kurum ve kuruluşlar "HES"  sistemi ile entegre olabilecek

Tüm kurum ve kuruluşlar "HES"  sistemi ile entegre olabilecek
YAYINLAMA: 30 Eylül 2020 / 17.12
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2020 / 17.43
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünce, Hayat Eve Sığar (HES) Kodu Sorgulama Sistemi hakkında resmi yazı hazırlanarak, ilgili genel müdürlüklere gönderildi.

Buna göre, kişilerin yeni tip koronavirüs (Covid-19) açısından risk durumlarının sorgulandığı HES kodu uygulaması ile e-Devlet Sistemi arasında servis entegrasyonu yapıldı.

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, kurumlar arası Goverment to Goverment (G2G) erişim şeklinde hizmete sunulan sistemle, tüm kurum ve kuruluşlar "HES" sistemi ile entegre olabilecek.

Yetkilendirme süreci

Bakanlıkların merkez teşkilatları, en az 500 çalışanı bulunan kamu kurumları ve iş yerleri G2G servisini kullanarak kendi otomasyon sistemleri üzerinden HES kodu sorgulaması yapabilecek. Bu sorgulama sonucunda kendileri ile paylaşılan HES kodlarına sahip kişilerin koronavirüs bakımından riskli olup olmadığı bilgisini görebilecek.

İlgili kurum ve kuruluşların https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde bulunan kurumsal entegrasyon başvuru formunu elektronik ortamda doldurup, e-imza ile imzalandıktan sonra G2G servisini kullanma taleplerini ve formu dolduran kişinin yetkili olduğunu belirten resmi yazı ile Bakanlığın Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğüne iletmeleri durumunda yetkilendirmeler yapılacak.

500'den az çalışanlı kurumlar

500'ün altında çalışanı bulunan kurum ve iş yerlerinin ise Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden karekod/HES kod sorgulama ekranını kullanarak veya e-Devlet üzerinden tekli veya toplu HES kodu sorgulama hizmetlerini kullanarak kişilerin koronavirüs anlamında risk durumlarını sorgulamaya devam edebilecek.

HES kodu

Sağlık Bakanlığının, vatandaşların bölgelerindeki risk durumlarına bakabilmelerine, kendi sağlıklarını takip edebilmelerine imkan tanıyan "Hayat Eve Sığar" mobil uygulaması 21 Mayıs'ta güncellenerek "HES" kodu eklenmişti.

Şehirler arası seyahatlerde, iş yerlerinde ve bireysel iletişim gerektiren tüm kamusal mekanlarda kullanılmaya başlanacak HES kodu ile vatandaşların kontrollü sosyal hayatta güvenliği en üst düzeye çıkarılması hedeflenmişti.

Son olarak Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu, ceza infaz kurumlarına dışarıdan girecek kişiler için HES kodunu zorunlu kılmıştı. Bazı şehirlerde ise kamu kurumlarına HES kodu ile giriş zorunlu hale getirilmişti.

Kod, cep telefonlarına indirilen HES uygulamasından ya da SMS'le alınabiliyor. "Hayat Eve Sığar" uygulaması, Play Store ve App Store üzerinden cep telefonlarına ücretsiz indiriliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *