ANASAYFA arrow right Yaşam

Tüm buzullar eridiğinde hangi ülkeler sular altında kalacak?

Tüm buzullar eridiğinde hangi ülkeler sular altında kalacak?
YAYINLAMA: 10 Mart 2021 / 18.49
GÜNCELLEME: 10 Mart 2021 / 18.49
Belgesel kanalı National Geographic’te yayımlanan bir çalışmada, küresel ısınma nedeniyle dünyadaki tüm buzulların erimesi durumunda neler olacağı gösteriliyor.

National Geographic'te yayımlanan bir çalışma, küresel ısınmanın etkisiyle tüm buzullar eridiğinde suların yutacağı ülke ve şehirleri belirledi. Tüm buzulların erimesi durumunda birçok ülkenin yok olacağı tahmin ediliyor. İlk yok olacak ülkenin Hollanda olduğu belirtiliyor. 

Belgesel kanalı National Geographic’te yayımlanan çalışmada, tüm buzulların erimesi halinde mevcut okyanus seviyelerinin 65 metre kadar yükseleceği, yıllık sıcaklık ortalamasının ise 14 dereceden 26 dereceye kadar yükseleceği öngörülüyor. Yayımlanan çalışma, küresel ısınma artışının 12 dereceye ulaştığı ve dünyadaki tüm buzulların istisnasız erimesi ihtimaline dayandırılıyor. Bu sürecin de önümüzdeki 5 bin yılda tamamlanacağı öngörülüyor.

Birçok şehir sular altında kalacak

Gazete Karınca'nın haberine göre, bunun sonucunda da okyanus ve deniz kıyılarındaki bazı ülkeler ile dünyanın önde gelen birçok şehri tümüyle sular altında kalacak.

Küresel ısınmaya dair ölçümler 19’uncu yüzyıl sonlarından bu yana yapılıyor. 2020 itibariyle dünyanın sanayileşme öncesine oranla 1,2 derece kadar sıcaklık artışına maruz kaldığı hesaplanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından baz alınan araştırmalar, sıcaklık artışının 2 derecenin üstünde olması halinde buzul erimelerinin hızlanacağını ve iklimsel değişikliklerle birlikte birçok ekonomik ve sosyal krizin tetikleneceğini öngörüyor.

Kimi kıyı kentlerinin sular altında kalması bekleniyor, kuraklık ya da diğer farklı iklimsel olaylar nedeniyle önemli tarımsal alanlar da yok olacak.

İlk yok olacak ülke Hollanda 

Çalışmada, küresel ısınmanın sonucu olarak önümüzdeki bin yıla kalmadan sular altında kalacak olan ülkelerin başında Hollanda geliyor.

Küresel ısınmadan en çok etkilenecek yerler arasında ise bugün dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerdeki büyük kentler de bulunuyor. Değişim yaşanacak şehir ve ülkeler şöyle: 

* Tüm buzulların erimesiyle okyanus seviyelerinin 65 metre kadar yükselmesiyle İngiltere’nin başkenti Londra, önemli oranda sular altında kalacak. 

* Fransa’nın Marsilya kenti, İtalya’nın önemli oranda deniz içinde bulunan şehri Venedik ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag da buzul erimesinden etkilenecek. 

* Karadeniz ve Hazar Denizi’nde su seviyelerinin on kat yükseleceği öngörülüyor.

Atlantik kıyılarında ciddi değişimler olacak

* Kuzey ve Orta Amerika’da da özellikle Atlantik kıyılarında ciddi değişimler yaşanacak.

* Hollanda'dan sonra sular altında kalacak diğer şehirler New York, Miami, Havana ve Cancun gibi şehirler olacak. 

* Güney Amerika’da ise okyanus seviyelerinin yükselmesiyle kıtanın yarısına yakınını oluşturan Amazon havzası ile Atlantik Okyanusu birleşecek ve Asunsion (Paraguay), Buenos Aires (Arjantin), Montevideo (Uruguay) gibi şehirler sular altında kalacak.

* Buzulların erimesinden etkilenecek bir diğer kıta ise Asya; özellikle de kıtanın güney ve güneydoğusu.

* Topraklarının önemli bir kısmı nehir havzasında olan Bangladeş’in sular altında kalacağı öngörülürken, Hindistan ve Çin kıyılarında su seviyesinin yükselmesi sonucu birçok büyük kent sular altında kalacak. Bunlar arasında Hindistan’ın Kalküta ve Bombay, Çin’in başkenti Pekin ile Şangay şehirleri bulunuyor.

"Afrika, yaşanmaz hale gelecek"

* Kıtanın bir parçası olan Kamboçya’nın ise Asya’dan kopuk bir ada haline gelmesi kaçınılmaz olacak.

* Afrika kıtasında ise su seviyelerinin yükselmesiyle yutulacak şehirler arasında Mısır’ın başkenti Kahire, Senegal’in başkenti Dakar ve Nijerya’nın en büyük şehri Lagos bulunuyor.

* Diğer kıtalara oranla su seviyesindeki yükselişten daha az etkileneceği hesaplanan Afrika’da daha çok 12 derecelik sıcaklık artışının etkisi görülecek. Ve bununla Afrika’nın büyük bir kısmının yaşanılmaz hale geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Çalışmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *