ANASAYFA arrow right Siyaset

“Tüm biçimlerde ve tezahürlerde terörizm, hepimiz için kalıcı bir tehdit”

“Tüm biçimlerde ve tezahürlerde terörizm, hepimiz için kalıcı bir tehdit”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Londra'da yapılan NATO Zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, "Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hep
NATO sonuç bildirgesi yayımlandı
Londra'da yapılan NATO Zirvesinin sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirgede, "Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor" ifadeleri yer aldı.
İngiltere'nin başkenti Londra'da fikir ayrılıklarının gölgesinde gerçekleştirilen NATO Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.
Birlik vurgusunun yapıldığı bildirgede, "Terörizm bütün türleri ve tezahürleriyle hepimiz için tehdit olmaya devam ediyor" denildi.
YPG gündeme gelmedi
Stoltenberg, YPG/PYD konusunun zirvede görüşülmediğini ancak bu konuda görüş ayrılıklarının var olduğunu belirtti.
Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, "NATO, YPG'yi terör örgütü olarak kabul etmezse Baltık Planı'nın karşısında oluruz" demişti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO kurulduğundan beri fikir ayrılıkları olduğunu söylerken "Dünya değişiyor, NATO da değişecek" dedi.
Zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" sözleri, zirve süresince tartışmalara neden olmuştu.
"Rusya'nın agresif hareketleri tehdit"
NATO'nun Londra deklarasyonu olarak da yayınlanan 9 maddelik metninin üçüncü maddesinde Rusya'ya şöyle değinildi:
"Bir ittifak olarak, tüm stratejik yönlerden kaynaklanan farklı tehdit ve zorluklarla karşı karşıyayız. Rusya'nın agresif hareketleri Avrupa-Atlantik güvenliği için bir tehdit oluşturuyor.
"Tüm biçimlerde ve tezahürlerde terörizm hepimiz için kalıcı bir tehdit olmaya devam ediyor. Devlet ve devlet dışı aktörler kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okuyor.
"Sınırlarımızın ötesindeki istikrarsızlık da düzensiz göçe katkıda bulunuyor. Siber ve karışık tehditlerle karşı karşıyayız.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, buna karşılık "Rusya ile iletişim kanallarının açık kalmasına karar verildi. Etkin silahsızlanma için çabalarımıza devam etme kararı aldık" ifadelerikni de kullandı.
Baltık Savunma Planı onaylandı
Zirvenin ardından açıklama yapan Jens Stoltenberg, "Bugün Baltık ülkeleri ve Polonya için güncellenmiş plan üzerinde uzlaştık" ifadelerini de kullanarak ekledi:
"NATO var olduğu süre boyunca anlaşmazlıklar da oldu. Farklı tarihleri, coğrafyaları, iktidarları olan 29 farklı ülke var, dolayısıyla farklılıklar da var. NATO'nun gücü, her zaman bu farklılıkların üstesinden gelebilmesi ve birbirimizi korumak ve savunmak görevini yerine getirmek üzere birlik olabilmesinden geliyor. Bugün yaptığımız şey tam olarak bu oldu."
NATO savunma bütçesini artırıyor
Deklarasyonda ayrıca, "Çin'in artan nüfuzu ve uluslararası politikalarının ortaya çıkardığı fırsat ve sınamaları ittifak olarak birlikte ele almalıyız" uyarısı yapıldı.
ABD dışındaki müttefiklerin savunma harcamalarının beş yıldır arttığını kaydeden metin, "Savunmaya 130 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı" ifadelerine yer verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, sık sık bütçe konusunda özellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini eleştiriyordu.
ABD NATO'nun merkez bütçesinin yüzde 22'sini karşılıyor ancak 2021 itibariyle Amerika ve Almanya yüzde 16'lık bir ödeme yapması planlanıyor.
Kremlin: Endişelerimizi haklı çıkardılar
Rusya'dan da NATO'nun savunma bütçesine yönelik bir açıklama geldi. Kremlin, "NATO'nun savunma bütçesini artırmaya yönelik planlarıyla ilgili haberlerin çıkması, Rusya'nın İttifak'ın genişlemesine yönelik endişesinin doğru olduğunun kanıtıdır" açıklamasını yaptı.
"İletişim güvenliği konusunda mutabıkız"
Stoltenberg, ayrıca "Üyelerimiz iletişim alt yapısının güvenliği konusunda mutabık kaldılar. Müttefiklerimiz aynı zamanda ortak yük paylaşımı konusunda görülmemiş işbirliği yaptı" dedi ve ekledi:
"Avrupa ve Kanada 130 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu tarihte görülmemiş bir rakamdır. NATO'yu güçlendirecektir. Enerji altyapımızın korunması ve teknolojik üstünlüğümüzü korumak için önemli kararlar alındı."
Zirve öncesi Suriye toplantısı
Dün başlayan zirve öncesinde İngiltere, Fransa Türkiye ve Almanya liderlerinin katıldığı 'Suriye' gündemli dörtlü zirvesi yapıldı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'yi temsil ettiği toplantıda, Suriye'nin yanı sıra Libya başta olmak üzere bölgesel gelişmelerin ele alındığı kaydedildi. Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *