ANASAYFA arrow right Yaşam

Tüketilen gıdaların yüzde 50‘si çöpe gidiyor

Tüketilen gıdaların yüzde 50‘si çöpe gidiyor
YAYINLAMA: 30 Eylül 2021 / 20.54
GÜNCELLEME: 30 Eylül 2021 / 21.10
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü açıklamasında, “Gıda israfını azaltmak için aile çiftlikleri ve kooperatifleşme desteklenmeli” dedi

Aydın, gıda israfını minimuma indirebilmek için aile çiftçiliğinin ve kooperatifleşmenin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. “Tüketilen gıdanın yüzde 50‘si olan 300 milyon ton gıda maddesi ise çöpe atılıyor. Çöp olan gıdanın çevresel maliyeti üretici fiyatları ile 750 milyar ABD dolarına, tüketici fiyatları ile 1 trilyon dolara, yani Türkiye ve İsviçre`nin 2011 yılındaki gayri safi yurtiçi hasılalarının toplamına ulaşamıyor” dedi.

FAO`nun raporuna göre, dünya nüfusunun 2050‘de 9,6 milyara ulaşacağını söyleyen Aydın, “Türkiye’ye ilişkin nüfus beklentisi yaklaşık 95 milyon. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70`inden fazlasının kentsel alanlarda yaşayacağı tahmin ediliyor. Kentleşme, yaşam tarzlarına ve tüketim kalıplarına da değişiklikler getirecek. Kentsel nüfusun payı giderek artarken, kırsal alanlar oldukça uzun bir süre için yoksul ve aç çoğunluğa ev sahipliği yapacak” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği konusuna önemli adımlar atılmıyor

Artan nüfus ve gıda talebine rağmen artan sıcaklıkların sebep olacağı kuraklık ve aşırı hava olaylarına karşı iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atılmadığı sürece, gıda güvenliğinin de tehlikede olduğu söyleyen Aydın, “Giderek artan gübre, pestisit ve herbisit kullanımı toprak ve suların kirlenmesine neden olmakta ve insan sağlığını tehdit ediyor. Ormanların ve otlakların tarım alanlarına dönüştürülmesi yanında iklim değişikliğinin de etkisiyle biyolojik çeşitlilik azalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Adil dağıtım olmadığı sürece açlık yaşanmaya devam edecek

İl Temsilcisi Aydın, şu an dünyada herkese yetebilecek kadar gıda bulunmasına rağmen halen dünyanın azımsanmayacak kadar büyük bölgelerinde açlık yaşandığına dikkat çekti. “Yeterli miktarda gıda bulunsa da adil dağılım olmadığı sürece dünyada ne yazık ki açlık yaşanmaya devam edecek. Açlığın yanı sıra obezite sorununda da ciddi bir artış gözleniyor. Bunun nedeni fazla gıda tüketiminin yanında sağlıksız gıda tüketimlerinin artması. Her gün 13 milyar insanı doyurabilecek gıda üretilirken her 9 insandan 1‘inin açlık çektiğini, 1,8 milyar insanın kronik açlık çektiğini ve sayıların gün geçtikçe arttığını, çöpe atılan gıdanın bugün dünya çapında yetersiz beslenen yaklaşık 842 milyon insana yetecek miktarda olduğunu unutmadan gıda alışverişi ve tüketimi yaparsak gıda atıklarında azalma sağlayabiliriz. Bireysel bilincin artması amacıyla ilkokul ve ortaokul seviyesinde öğrencilere, tüketim alışkanlıklarının belirlenmesine yönelik eğitimler düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Denetimler sıklaştırılmalı, halk sağlığı güvence altına alınmalı

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şöyle bitirdi: “Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Mühendislerini istihdam ederek denetimleri sıklaştırmalı, gıda güvenliğini ve halk sağlığını güvence altına almalı. Tarımsal üretim teknolojileri ve yönetim tekniklerini geliştirmek için araştırma ve altyapı yatırımlarını arttırmak, tarım emekçilerine doğru teşvikleri vermek, su yönetimi ve gübre kullanımı konusunda daha iyi düzenlemelerin hayata geçirmek lazım. Otel, restoran, kantin ve yemekhaneler gibi toplu tüketimin yapıldığı yerlerde kişinin gereksinimi kadar gıdanın alınması ve tüketilmesi konusunda bilgilendirici uyarılar yapılmalı, gıda süsleme amaçlı ve aşırı tüketimi özendirici uygulamalardan kaçınılmalı. Bu amaçla yasal düzenlemeler yanında denetimler artırılmalı, kamu spotları şeklinde bilgilendirmeler de yapılmalı. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önüne geçebilmek için gıda atıklarının en az yüzde 50 oranında azaltılması gerekiyor. Gıda atığı sorununu ortadan kaldırmamız için üretim, depolama, taşıma ve paketleme ile etiketlemeden oluşan tüm gıda zincirini etkileyen düzenlemelerin güncellenmesine ihtiyacımız var. Sıfır atıklı bir gıda zinciri oluşturmak için hem yasaları hem de sektörün iş yapış biçimlerini değiştirmek gerekiyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *