ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tüketiciyi aldatana ağır para cezası

Tüketiciyi aldatana ağır para cezası
YAYINLAMA: 04 Ağustos 2022 / 14.47
GÜNCELLEME: 04 Ağustos 2022 / 14.47
Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un çeşitli maddelerine aykırı hareket edenleri yüklü miktarda para cezası bekliyor. Ceza tutarı 121 milyar liraya kadar çıkıyor. Tüketiciyi Koruma Derneği yetkilileri, yeni düzenleme ile 2003 yılı için idari para cezalarının yüzde 59 artırıldığını, 231 milyon liradan başlayan cezaların 121 milyar liraya kadar yükseldiğini vurguladı.

Yeni düzenlemede, çok sık şekilde şikayetlere neden olan dergi ve gazete gibi süreli yayın kuruluşları tarafından düzenlenen promosyon kampanyalarındaki koşulların yerine getirilmemesi halinde promosyonu düzenleyenleri ağır para cezalarının beklediğine dikkat çekildi. Yetkililer, “Kültürel ürünlerin dışında kampanya süresince tüketici hakları ihlal edilecek şekilde ürünün maliyetinin artırılması durumunda 121 milyar 680 milyon lira para cezası uygulanacak" dedi.

Tüketici Yasası’nda yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini TBMM Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu’na ulaştırdıklarına da dikkat çeken yetkililer, yeni cezalarla ilgili olarak şu görüşlere yer verdi. “Yeni düzenlemeye göre, yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının bakım, onarım ve kullanılmasına ait Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzları olmadan satılması halinde sorumluları 462 milyon 370 bin lira ceza bekliyor. Satışa sunulan özürlü ürünlerin üzerine ‘özürlü’ ibaresinin yazılmaması, taksitli satışlarda istenilen bilgilerin tüketiciye yazılı olarak bildirilmemesi, imzalanan sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmemesi ve kampanyalı satışlarda kanuni koşulların yerine getirilmemesi durumunda 231 milyon 180 bin lira para cezası uygulanabilecek.”

Tüketici Koruma Derneği yetkilileri, tüketiciyi korumak amacıyla uygulanacak para cezalarının aynı yıl içerisinde tekrarlanması halinde iki katına çıkacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *