ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tüketici sürekli mağdur ediliyor

Tüketici sürekli mağdur ediliyor
YAYINLAMA: 06 Mayıs 2022 / 14.41
GÜNCELLEME: 06 Mayıs 2022 / 14.41
Olmayan para birimi hesaplanıyor

Mal ve hizmet alımı karşılığında, uygulamada olmayan küçük para birimlerinin kullanarak tüketicinin mağdur edildiği vurgulandı. Türkiye’de gerçek kullanılabilir para birimine geçilmesi gerektiğini belirten yetkililer, enflasyondaki inişin dikkate alınarak paradan sıfır atmanın tam zamanı olduğunu, mal ve hizmet alımında para üzeri ödenmediği gibi, bu rakamın üzerinde tahsilat yapıldığını ifade etti.

Mal ve hizmet sunanların ticari ahlakla uygun davranması gerektiğini hatırlatan Yılmaz, “Hesaplamalarda, mal ve hizmet satın almalarında 5.000.100.250.300 TL gibi birimler dikkate alınıyor veya belirtiliyor. Oysa bunlar uygulamada yok. Dolayısıyla yapılan işlemler sırasında veznelerde 100.000 TL’nin altındaki paralar dikkate alınmayarak, 100.000 veya üzerinde para talep ediliyor. Bazen vatandaşın kendisi talep etmiyor. Dolayısıyla bu şekilde vatandaşın cebinden günde milyarlarca lira para çıkıyor. Ve bu paraların nerelere gitti, kimin aldığı, nerede değerlendirildiği belirsiz. Burada kaybeden, zarar gören tüketici oluyor. Olmayan para biriminin kullanımından tüketici zarar görüyor” dedi.

Paradan sıfır atmanın tam zamanı

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan para biriminin kullanılmadığını hatırlatan Yılmaz, Türk Lirası’nın kullanılabilir para birimi haline getirilmesi gerektiğini belirterek, “Tüketici yanıltılıyor. Örneğin 990.000 TL diye etiket asılıyor. Oysa böyle bir para birimi kullanılmıyor. Su faturası 10.525.000, elektrik 20.683.000 TL olarak hesaplanıyor. Böyle KÜSÜRATLI bir para olmadığından veznelerde bu rakamların üzerinde hesaplama yapılarak tahsilat yapılıyor. Aynı şekilde diğer mal ve hizmet satan yerlerde de bu tür örnekler var. Bunu düzeltecek tek yer Türkiye Büyük Millet Meclisi. Hükümet bu konuda gerekli çalışmayı derhal yapmalı. Madem enflasyonu indirmeyi amaçlıyor, açıklanan rakamlara göre de bu iste edildiğine göre paradan da artık sıfır atmanın sakıncası yok. Bol sıfırlı para yükünden insanlar artık kurtarılmalı. Dünyada hiçbir ülkede bu kadar bol sıfırlı para yok” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *