ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tüketici, doğrudan yasal hakkını kullanamayacak

Tüketici, doğrudan yasal hakkını kullanamayacak
YAYINLAMA: 28 Temmuz 2020 / 20.41
GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2020 / 20.56
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, yaptığı açıklamada, 28 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7251 Sayılı Kanun’un tüketicilerin yasal hakkına Arabuluculuk darbesi vurduğunu söyledi

10 bin 390 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketicilerin doğrudan Tüketici Mahkemelerine dava açamayacaklarını ifade eden Başkan Yılmaz, “Tüketiciler yasal hakkını kullanamayacak” tespitini yaptı.

Tüketiciler doğrudan Tüketici Mahkemesi’ne dava açamayacak

Yılmaz, “Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olarak tanımlanan Kanun’un 59.maddesinde tüketici hakem heyetlerine başvuru üst sınırı olan 10 bin 390 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklar için “Arabuluculuk Sistemi” getirilmiştir. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince her yıl arttırılan ve 2020 yılı için 10 bin 390 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler doğrudan kendi istekleriyle tüketici mahkemesine başvuruda bulunarak haklarını arayabiliyorlardı. Ancak, 7251 Sayılı Kanun yayınlandıktan sonra 10 bin 390 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler doğrudan Tüketici Mahkemelerine dava açamayacaklar. Kanun’un 59. maddesine göre, 10 bin 390 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarda tüketiciler haklarını arayabilmek için öncelikle bir arabulucuya başvuruda bulunmak zorunda” şeklinde konuşma yaptı. 

Mağdur olan tüketici hakkını tam olarak alamayacak

Arabulucunun firma ile hakkını arayan tüketiciyi anlaşmaya davet ettiğini kaydeden Yılmaz, “Bu anlaşmada, hakkını arayan tüketici, ayıplı malın bedelinin tamamının kendisine iadesini ya da ayıplı malın yenisi ile değiştirilmesini firma temsilcisinden talep etse bile, genellikle firma temsilcileri bu talebi kabul etmeyeceklerdir. Eğer, tüketici ile firma temsilcisi anlaşırlarsa her iki taraf anlaştıkları bedel üzerinden yüzde 3’er olmak üzere arabulucuya yüzde altı “arabuluculuk bedeli” ödeyeceklerdir. Kısaca, ayıplı maldan dolayı mağdur olan tüketici, arabuluculuk sistemi nedeniyle hem hakkını tam olarak alamayacak, hem de arabulucuya ayıplı malın uzlaşılan bedeli üzerinden yüzde üç Arabuluculuk ücreti verecek” dedi.

İlgili maddenin iptal edilmesini istiyor

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Arabuluculuk Sistemi, arabulucuların çıkarı için, ayıplı mal ve hizmetlerden dolayı tüketicilerin haklarına tam olarak erişmesini engelleyecektir. Bu nedenle, Tüketici Hakları Derneği olarak, zayıf taraf olan tüketicilerin yasal haklarını tam olarak kullanabilmesi için 7251 Sayılı Kanunun arabuluculukla ilgili maddesinin iptal edilmesini istiyor ve savunuyoruz” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *