ANASAYFA arrow right Güncel

TÜİK’in elektrik ve gaz fiyatlarını üç ay geriden açıklaması emekçiyi mağdur ediyor

TÜİK’in elektrik ve gaz fiyatlarını üç ay geriden açıklaması emekçiyi mağdur ediyor
YAYINLAMA: 27 Eylül 2020 / 17.46
GÜNCELLEME: 27 Eylül 2020 / 17.46
Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası Başkanı Alay Hamzaçebi, TÜİK’in elektrik ve gaz fiyatlarını üç ay geriden açıklamasının emekçiyi mağdur ettiğini vurguladı.

Coronavirus salgını ücretsiz izin ve kısa çalışma adı altında işçilerin 'asgari ücreti' dahi görmesini olanaksız kıldı. Türk-İş'in sadece tek bir işçinin yaşamını idame ettirmesi için maliyet hesabı yapıyor. Her ay mesafe giderek büyüyor. Ağustos ayında 2 bin 892 TL olan asgari yaşam maliyeti bu ay 3 bin 3 liraya çıktı.

Söz konusu tutar ocakta 2 bin 698 liraydı. Asgari ücret ise bu yıl için 2 bin 324 lira olarak belirlendi. Bugün bir işçinin yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcama ile asgari ücret arasında 679 lira fark bulunuyor. Türkiye’de toplam 14.2 milyon işçi var. Yaklaşık 7 milyon işçi asgari ücretle çalıştırılıyor.

Yaklaşık 2 milyona yakın işçi de ücretsiz izne çıkarılmış durumda. Bu işçilere ise aylık 1168 lira veriliyor. Bir işçinin yaşama maliyeti ile ücretsiz izne gönderilen işçiye verilen ücret arasında tam 1835 lira fark bulunuyor.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre Birleşik Kamu-İş’e bağlı Büro-İş Sendikası Başkanı Alay Hamzaçebi, TÜİK’in elektrik ve gaz fiyatlarını üç ay geriden açıklamasının emekçiyi mağdur ettiğini vurguladı.

Ocak-haziran döneminde konutlarda ortalama elektrik fiyatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32.3, doğalgazın ise yüzde 34,7 arttığını belirten Hamzaçebi, “TÜİK’in bu verileri bilgi teknolojisi ve iletişim çağında elektronik ortamda günlük alabilecek durumdayken, posta yoluyla alıp 3 ay gibi bir süre sonra açıklaması aslında emekçilerin geliri içerisinde büyük bir orana sahip bu harcama kalemlerinden kaynaklanan gerçek enflasyonu rötarlı olarak itiraf etmektedir” dedi. Hamzaçebi, böylece asgari ücret başta olmak üzere milyonlarca işçi, memur ve emekliyi ilgilendiren toplu sözleşmelerin de TÜİK tarafından manipüle edildiğini dile getirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *