ANASAYFA arrow right Ekonomi

TÜİK'e müdahale söz konusu değil, en özerk yapıya sahip kuruluşa dönüştürüyoruz

TÜİK'e müdahale söz konusu değil, en özerk yapıya sahip kuruluşa dönüştürüyoruz
YAYINLAMA: 16 Mart 2021 / 18.01
GÜNCELLEME: 16 Mart 2021 / 18.01
Elvan, 'TÜİK üzerinden bir takım spekülasyon, spekülatif söylemler, TÜİK üzerinden siyaset yapma gibi bir yaklaşım söz konusu. Bunları tasvip etmem mümkün değil' dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) müdahalenin geçmiş dönemlerinde de bugün de söz konusu olmadığını ve olamayacağını kurumu en özerk yapıya sahip ilişkili kuruluş statüsüne en kısada dönüştüreceklerini söyledi.

Şubat ayında TÜİK'te Muhammed Cahit Şirin görevden alınırken, yerine Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kürşat Dosdoğru atanmıştı. Daha sonra mart ayının başında Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer'in yeni TÜİK Başkanı olarak atanmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Elvan, Anadolu Ajansı'na (AA) yaptığı açıklamada, gazetecilerin TÜİK'te başkan değişikliği ve ilişkili kuruluşa dönüştürülmesine ilişkin bir sorusuna şöyle yanıt verdi:

"TÜİK gerçekten köklü ve uluslararası standartlarda çalışan Türkiye'deki en önemli kurumlardan bir tanesi. TÜİK tüm altyapısını, çalışmalarını Eurostat ile işbirliği halinde yapıyor.... TÜİK üzerinden bir takım spekülasyon, spekülatif söylemler, TÜİK üzerinden siyaset yapma gibi bir yaklaşım söz konusu. Bunları tasvip etmem mümkün değil."

Elvan, "TÜİK bana bağlı kurumdu ilişkili kuruma dönüştürdük. Bağlı, ilgili, ilişkili kuruluşlar var. Bağlı olanlar doğrudan bakana bağlı olanlar. İlgili kurumlarda biraz daha gevşek bir ilişki söz konusu. Ama ilişkili kuruluş dediğimizde en özerk yapıya sahip kurum geliyor" dedi.

lvan, geçmiş ve şimdiki bakanlıkları döneminde de TÜİK'e bir talimat vermediğini süresinden önce bilgi talebinin hiç olmadığını belirterek, "TÜİK'in kamuoyundaki birtakım değişik spekülatif konuşmaları, değişik eleştirileri de dikkate alarak, ki ben mesela enflasyonla ilgili verileri vatandaşım saat 10:00'da öğreniyorsa ben de aynı saatte öğreniyorum. 09:30'da öğrenmiyorum 09:45'te öğrenmiyorum" diyerek şöyle devam etti:

"Hangi TÜİK başkanına giderseniz gidin sorun. TÜİK'e müdahale etmemiz söz konusu değildir. Açıkça söylüyorum. Zaten ben bu kuruma talimat veren, bu kurumdan önceden bilgi alan bir kişi değilim. Neden ilişkili kurum haline dönüştürmeyelim dedik ve en kısa sürede bunu gerçekleştireceğiz."

Enflasyon ve de pandemi ile birlikte TÜİK'in işsizlik verileri sokaktaki gerçekleşmeleri yansıtmadığı gerekçesiyle uzun zamandır eleştiriliyordu.

TÜİK, geçen hafta itibarıyla işgücü verilerinde revizyona da gitti. İşsizlikteki yeni veri seti üçer aylık hareketli ortalamalar yerine bağımsız aylık tahminlere ilişkin sonuçlar üretiyor. Bunun yanında verilere ekonomistlerin daha önce hesaplamalarla elde edebildiği ve sokaktaki işsizlik yansımalarını daha iyi gösterebilecek yeni tanımlar da eklendi.

TÜİK verilerine göre, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı ocak ayında bir önceki aya göre 0.7 puan artarak yüzde 29.1 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19.7 olurken , potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 22.5 olarak gerçekleşti.

Kısa sürede iki başkan değişimi de yaşandığı TÜİK'te işsizlik ve enflasyona yönelik danışma kurulu oluşturulmuştu. Ancak ilgili danışma kurulunun görevine yeni başkan değişimi sonrası son verildi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *