ANASAYFA arrow right Teknoloji

TÜBİTAK; 10 üniversiteye destek veriyor

TÜBİTAK; 10 üniversiteye destek veriyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.02
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.02
(TTO) desteklenmesi amacıyla 10 üniversiteye daha 1 milyon TL’ye kadar hibe desteği verecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Türkiye’nin araştırma, geliştirme ve inovasyonla patent üretimine, ürün geliştirmesine, tasarımına ayırdığımız, büyük oranda da hibe olarak verdiğimiz desteğin tutarı 1 milyar 576 milyon TL’dir” dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ‘Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı’ kapsamında TÜBİTAK Feza Gürsey Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen proje sözleşmelerinin imza törenine katıldı. TÜBİTAK, üniversiteler bünyesindeki Teknoloji Transfer Ofisleri’nin (TTO) desteklenmesi amacıyla 10 üniversiteye daha 1 milyon TL’ye kadar hibe desteği verecek.
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı’nın (TEYDEB) yürüttüğü ‘1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı’ ile üniversite ve sanayicilere hizmet vermesi için kurulan TTO’lar geri ödemesiz olarak destekleniyor. İlk kez geçen yıl başlatılan program kapsamında 2014 yılından itibaren 10 üniversiteye daha destek verilecek. Desteklenecek üniversiteler şöyle:
“Anadolu Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Uludağ Üniversitesi.”
İmza töreninde konuşan Bakan Işık, “Önemli bir imza töreni gerçekleştiriyoruz. Program kapsamında destek almaya hak kazanan üniversitelerimizi başlatmış bulunuyoruz. Kendilerini tebrik ediyorum, önemli bir performans gerektiriyor. Programda destek almayı başaran üniversiteleri tebrik ediyorum. Diğerlerinin de başına diyorum. Verildiği ödülün ekonomik açıdan ziyade prestij açısından önemi var. Programı 10 yıl boyunca sürdüreceğiz, transfer ofislerini desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
TÜBİTAK’a ilk gelişi olduğunu ifade eden Bakan Işık, “Sorumluluğunu üstlendiğim bakanlık Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bir bakanlık. Türkiye’nin geleceği bilim ve teknolojidedir. Tabi ki üretmeden, istihdam oluşturmadan, ihracat yapmadan kalkınamayız ama sürdürülebilir bir üretim, ihracat ve kalkınma için bilim ve teknoloji, teknolojiye dönüştürülmüş bilim olmazsa olmaz. Şuanda yaptığımız üretim düşük orta seviyesinde, bundan dolayı da pazardaki ciddi rekabet şirketlerimizdeki karlılığında azalmayı meydana getiriyor. Artık bu alanda yoğun bir rekabet var. Yoğun rekabet şirketlerin karlılıklarını düşürüyor. Şirket karları azaldıkça şirketler sanayiden hizmete doğru kaymaya başlıyor. Bunun sebebi de teknoloji seviyemizin düşüklüğüdür. Yapmamız gereken şey belli, Türkiye düşük orta seviye teknolojisinden orta yüksek teknolojisine geçmesi durumunda bunu başarırsak şirketlerimizin karlılığı da yükselir, rekabet etme kapasitesi de yükselir ve şirketlerimiz daha fazla mal ve ürünü yüksek katma değer ile satacak. Burada da olmazsa olmaz teknoloji transferidir” diye konuştu.
Ülkelerin kalkınmasında üniversitelerin rolünün tartışılmayacağını vurgulayan Bakan Işık, “Ülkelerin kalkınmasında, toplumların gelişmesinde başat rol üniversitelerimiz. Orada bilgilerin üretilmesi, üretilen bilginin işlenmesi, ekonomik ve sosyal faydaya dönüşmesi üniversitelerimizin en önemli görevidir. Türkiye’de üniversitelerimiz fazla eğitim ağırlıklı ama üniversitelerimiz araştırma geliştirme misyonlarını da mutlaka yerine getirmesi durumundalar. Bugün sadece bizim bakanlığımız, TÜBİTAK, KOSGEB, Bakanlık Bilim Teknoloji Genel Müdürlüğü aracılığıyla Türkiye’nin araştırma, geliştirme ve inovasyonla patent üretimine, ürün geliştirmesine, tasarımına ayırdığımız, büyük oranda da hibe olarak verdiğimiz desteğin tutarı 1 milyar 576 milyon TL’dir. Bu Türkiye’nin 10 yıl öncesine kadar inanılmaz bir rakam ama hala yetersiz. Bu daha da artıracağız, hedefimiz 2013 yılında bu rakamı gayrisafi milli hasılamızın yüzde 3’üne getirmek” ifadelerini kullandı.İHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *