ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tüberküloza yakalanma riskimiz hala yüksek 

Tüberküloza yakalanma riskimiz hala yüksek 
YAYINLAMA: 17 Eylül 2020 / 14.54
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2020 / 14.54
Türkiye'de halen tüberkülozda yakalanma oranının yüz binde 29’larda seyrettiği, oysa Avrupa'da bu oranın yüz binde 10 olduğuna dikkat çekildi. Yoksul ülkelerde daha sık rastlanan tüberkülozun ülkemizde de artma eğiliminde olduğu bildirildi.

Ülke genelinde halkın Verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda eğitimini sağlamak amacıyla ocak ayının ilk haftasında Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası adı altında bir dizi etkinlik düzenleniyor. Sağlık Müdürü İbrahim Yener ülkemizde her yıl yüz binde 29 oranında olan tüberküloza yakalanma oranı yüksek bir rakam olup amaç Avrupa ülkelerinde olduğu gibi oranı yüz binde onun altına çekebilmektedir. Binlerce yıldır var olduğu bilinen tüberküloz akciğer başta olmak üzere bütün organlar da hastalık yapabilen tedavi edilebildiğini organlarda yaptığı hasarla ölümlere neden olan bir hastalık tedavi ile yüzde yüz şifa sağlanabilmektedir.

Tüberküloz mikrobunun kaynağı tedavi görmemiş aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile çevreye yayılan mikroplar sağlıklı kişilere hava yoluyla bulaşıyor dedi. 6- 12 Ocak tarihleri arasında yürütülen Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası faaliyetleri kapsamında Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tugay Komutanlığı, İl Müftülüğü ve Verem Savaş Derneği ile koordineli olarak eğitim çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Tüberküloz (Verem)’un 1950'lerin başında ülkemizde en yaygın hastalıklardan biri olup ölüm nedenleri içerisinde de birinci sırada yer aldığını ifade eden İl Sağlık Müdürü Dr. İbrahim Yener 1950 yılından itibaren Verem ile mücadelede sağlanan başarıda uluslararası kuruluşlar Tıp Fakülteleri ve gönüllü kuruluşlar ile işbirliğine gidilmesi gerekli. Yasal düzenlemelerle Sağlık Bakanlığı'na sorumluluk yanında yetki verilerek gönüllü kuruluşlarla işbirliği imkanı tanınmasının etkili olduğunu bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *