ANASAYFA arrow right Güncel

TTB’den “kişiye özel” kadroya dava

TTB’den “kişiye özel” kadroya dava
YAYINLAMA: 14 Ocak 2021 / 14.07
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2021 / 14.13
TTB, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin 400’e yakını profesör olmak üzere 407 akademik kadro ve 242 doçent kadrosu ilanının iptali için dava açtı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi (TTB), Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kadro ilanının iptali için dava açtı.

TTB daha önce de “Sağlık Bilimleri Üniversitesi, kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak, belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için, 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışıyor” açıklamasını yapmıştı.

Bugün yaptıkları yazılı açıklamada da üniversitenin 14 Aralık 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanan 400’e yakını profesör olmak üzere 407 akademik kadro ve 25 Aralık 2020’de yayımlanan 242 doçent kadrosu ilanının iptali için dava açtıklarını açıkladılar.

“Şartlar belli bir adayı işaret ediyor”

TTB Hukuk Müşavirliği tarafından yapılan yürütmeyi durdurma istemli iptal davası başvurusunda, ilanda yer alan “Aranan Şartlar” ve “Başlıca Eser” ifadelerinin belirli bir adayı işaret ettiğine dikkat çekildi.

Başvuruda, kişiye/kişilere özgü kriterlerin eşitsizliği doğurduğu, kamu yararı ile akademik değerlere aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca, benzer atama işlemlerinin idare mahkemelerince iptal edildiği geçmiş kararlara da atıf yapıldı.

Ne olmuştu?

TTB Merkez Konseyi’nin basın açıklamasında kadro ilanıyla ilgili detaylar şöyle anlatılmıştı:

“Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) tarafından 14 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de 407 (3’ü iptal edildi) akademik kadro ilan edilmişti.

“Bu kadroların 395’i Sağlık Uygulama Araştırma Merkezleri (SUAM), 7’i Gülhane Tıp Fakültesi, 5’i Rektörlük adına açılmıştır. SUAM adına açılan 395 kadronun 380’i profesör, 15’i doktor öğretim görevlisi kadrosudur.

“Oysa SBÜ Rektörlüğü, 17 Kasım 2020 tarihinde “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönergesi”ni hazırlamış, 01 Ocak 2021 tarihinden itibaren uygulanacağını ilan etmiştir.

“Kasım ayında açıkladığı atama kriterlerinin 1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacağını söyleyen SBÜ Rektörlüğü, 14 Aralık 2020’de SUAM adına yönerge kriterleri olmaksızın büyük çoğunluğu profesör kadrosu olmak üzere 395 akademik kadro alımı için ilana çıkmıştır.

“Açıklanan kadrolara atama için belirlenen ayırt edici kriter; SBÜ’nün kurulduğu 5 yıldan beri olduğu gibi yine belirli bir kişiyi tarif eden “Başlıca Araştırma Eseri”dir. Açık bir şekilde görünüyor ki; SBÜ kendi çıkardığı yönergedeki atanma kriterlerini yok sayarak, belirli kişilerin engele takılmaması, yönergeden muaf olması için, 380 profesör kadrosunu doldurmaya çalışıyor. Yüzlerce kadroya ilişkin ilandaki “aranan şartlar” kısmında bir kişi için bir konuya yer verilmiştir ve kişilere önceden sorularak işaret eder tarzda belirlendiği görülmektedir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *