ANASAYFA arrow right Sağlık

TTB'den Bakanlığa çağrı: HPV aşısını aşı takvimine ekleyin

TTB'den Bakanlığa çağrı: HPV aşısını aşı takvimine ekleyin
YAYINLAMA: 19 Ekim 2021 / 19.00
GÜNCELLEME: 19 Ekim 2021 / 19.00
HPV ile her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin enfekte olduğunu belirten TTB, rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir olduğunu vurguladı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’na rahim ağzı kanserinden koruyan ‘human papilloma virüs’ (HPV) aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesi için yazı gönderdi.

TTB, rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve erken tanı konulduğunda tedavi edilebilir olduğunu belirterek, HPV ile her yıl yaklaşık 14 milyon kişinin enfekte olduğunu ifade etti.

Yüzde 70'i önlenebilir

Yazıda önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önüne geçilmesi için ulusal taramanın yanında HPV aşılarının da ücretsiz olarak ulusal aşı programına eklenmesi talep edildi.

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut imzasıyla bakanlığın halk sağlığı genel müdürlüğüne gönderilen yazıda, HPV aşılarının rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70’ini, genital siğillerin de yüzde 90’ını önlediği vurgulandı.

Koruyuculuk için üç doz

“Bu aşılar HPV’ye bağlı diğer kanserlerden de koruyabilir” denilen yazı özetle şöyle: “Bu nedenle önerilen öncelikli olarak kız çocuklarının 9-14 yaş aralığında aşılanmalarıdır. Bazı ülkelerde yakın zamanda erkek çocukları da aşılanmaya başladı.

Bu yaş grubunda altı ay arayla iki doz aşı yeterli olmaktadır. 15 yaş sonrasında ise koruyuculuk için üç doz aşı (0, 1-2 ay, 6 ay) gereklidir. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda aşı yaştan bağımsız üç doz olarak uygulanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yakın zamanda bu kanseri elemine etmek üzere bir strateji planı geliştirdi. Bu plana göre hareket eden ülkelerde, 2030’a dek 15 yaş ve altı kız çocuklarının yüzde 90’ının aşılanması, 35 yaşına kadar kadınların en az bir kere uygun yöntemle taranması ve bunun 45 yaşında bir kere daha tekrarlanması öngörülüyor."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *