ANASAYFA arrow right Sağlık

TTB: Test işlemleri gelir kapısı haline geldi

TTB: Test işlemleri gelir kapısı haline geldi
YAYINLAMA: 02 Aralık 2020 / 21.03
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2020 / 21.18
TTB tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın pandemi sürecini yönetemediği ve denetleme de dahil olmak üzere sorumluluklarını yerine getirmediği vurgulandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), devlet hastanelerindeki yoğunluk nedeniyle özel hastanelerde Coronavirus testi yaptırmak zorunda kalan yurttaşların mağduriyetine dikkat çekti. "Test işlemleri gelir kapısı haline geldi" sözleriyle duruma göre tepki gösteren TTB, "Sağlıkta eşitlik ilkesini çiğneyen, Covid-19 testlerini ve tedavilerini piyasanın insafına terk eden bu politikalar kabul edilemez" dedi.

TTB, artan vakalar nedeniyle kamu sağlık kurumlarında test yaptıramayan vatandaşların özel hastanelerde test yapmak zorunda kalmalarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, yapılan test sayılarının henüz istenilen seviyede olmadığını vurgulanarak, salgınla etkin mücadele için test kapasitesinin arttırılması ve testlere erişimin kolaylaştırılması gerektiği belirtildi.

Özel hastanelerin testler için belirlenen fiyatın üzerinde bir fiyat isteyerek vatandaşları mağdur ettiği ifade edilen açıklamada, "Vatandaşın mağduriyeti sadece PCR testi için verdiği ekstra ücret ile de bitmemektedir. Özel hastanelerde testi pozitif çıkan hastadan “muayene katkı payı”, yoğun bakım hastalarından ise veri girişleri farklı girilerek para talep edilmesi bu mağduriyetleri arttırmaktadır" denildi.

'Test işlemleri gelir kapısı haline getirildi'

Sağlık Bakanlığı'nın pandemi sürecini yönetemediği ve denetleme de dahil olmak üzere sorumluluklarını yerine getirmediği belirtilen açıklamada, "Covid-19 tanı testlerinin piyasanın insafına bırakılması, denetlenmemesi sonucu birçok laboratuvar ve sağlık kuruluşu Covid-19 test işlemlerini gelir kapısı haline getirerek kontrolsüz ve uygunsuz işlem yapmaktadır. Bu uygulamalar nedeniyle toplumun büyük bir çoğunluğu testlere ulaşamamakta, tedavi alamamakta ya da kalabalık kamu hastanelerinde kuyrukta beklemektedirler. Sağlıkta eşitlik ilkesini çiğneyen, Covid-19 testlerini ve tedavilerini piyasanın insafına terk eden bu politikalar kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

İlave ücret tepkisi

Açıklamada, vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

- Kamu veya özel hiçbir hastane/sağlık kuruluşu Covid-19 testleri için hiçbir vatandaştan 2399 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ve 9.4.2020 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre Covid-19 öntanı/tanılı hastalardan hiçbir suretle yapılacak herhangi bir işlem/girişim/tetkik/tahlil için yasal olarak ilave ücret alamaz. Bu kararların derhal uygulanması için gerekli adımlar atılmalı ve denetlenmelidir.

- Ücretsiz tanı ve tedavi yalnızca PCR pozitif vakalar için değil klinik ve radyolojik olarak Covid-19 bulguları gösteren vakalar için de uygulanmalıdır. PCR testi negatif olan ve Covid-19 tedavisi başlanan yurttaşlardan özel sağlık kuruluşları ek ücret talep etmemelidir. Bunun için 2.4.2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Bilimsel Danışma Kurulu Çalışması Covid-19 Rehberinde yapılacak değişiklikle olası/kesin vaka tanımını değiştirilerek ödemenin SGK tarafından yapılması sağlanmalıdır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *